Kazachų lyderis kaltina eksprezidentą sukūrus „turtuolių sluoksnį“

Po praėjusios savaitės neramumų, kai visuomenėje kilo pasipiktinimas dėl pabrangusių dujų, Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas antradienį apkaltino savo pirmtaką Nursultaną Nazarbajevą sukūrus šalyje turtingo elito sluoksnį.

Retai girdimoje kritikoje savo 81 metų mentoriaus, vis dar įtakingo Kazachstane, atžvilgiu, K. Ž. Tokajevas sakė, kad N. Nazarbajevo valdymas sukūrė „net pagal tarptautinius standartus turtingų žmonių sluoksnį“.

„Manau, kad atėjo laikas parodyt pagarbą Kazachstano žmonėms ir sistemingai bei reguliariai jiems padėti“, – sakė K. Ž. Tokajevas, pažymėjęs, kad „labai pelningų įmonių“ bus prašoma mokėti pinigus į valstybinį fondą.

Vaizdo kreipimesi pareigūnams ir įstatymų leidėjams K. Ž. Tokajevas pridūrė, kad tikisi „aktyvaus dalyvavimo iš žmonių, kurie valdo didžiulius turtus, bet lieka šešėlyje“.

Tokie komentarai žymi pirmą kartą, kai karjeros diplomatas K. Ž. Tokajevas viešai sukritikavo žmogų, kuris 2019 metais jį pasirinko savo įpėdiniu, nepaisant anksčiau sklandžiusių gandų apie įtampą jųdviejų santykiuose.

Kitu reikšmingu žingsniu K. Ž. Tokajevas paskelbė apie planus panaikinti plačiai kritikuojamą privatų perdirbimo monopolį, susijusį su jauniausia buvusio prezidento dukra, 41 metų Alija Nazarbajeva.

„Tai turėtų daryti valstybinė organizacija, kaip tai daroma užsienio šalyse“, – sakė jis.

K. Ž. Tokajevas antradienį Nazarbajevą pavadino Elbasiu arba „tautos vadu“ – tai konstitucinis statusas, suteikiantis buvusiam lyderiui išskirtines politikos formavimo galias ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas pidoraškoms

Klausimas pidoraškoms portretas
O diktatorius tokajevas yra vyras ar moteris?

ogi

ogi portretas
reikia taikytis prie aplikybiu tai ir varo ant to kitaip ir pats bijo netekt galvos===

>

> portretas
Panaudotas prezervatyvas butu tiksliau. ;)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių