Kalėdos bus – atšaukia gaires dėl įtraukios kalbos

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) paskelbė atšaukianti vidaus dokumentą, išprovokavusį įnirtingus debatus šioje daugiakalbėje institucijoje, su rekomendacijomis vartoti politiškai korektišką įtraukią kalbą.

„Buvo reiškiamas susirūpinimas dėl kai kurių pavyzdžių, pateiktų Įtraukiosios komunikacijos gairėse“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ES lygybės komisarė Helena Dalli. Ji teigia: „Todėl atšaukiu gaires ir toliau dirbsiu dėl šio dokumento.“

Dokumente EK darbuotojai buvo raginami vengti su lytimi susijusių pareigybių apibrėžimų ir su lytimi susijusių kreipinių sveikinantis, o vietoje jų rinktis neutralius žodžius su kultūra ar religija susijusioms progoms. Raginama „niekada nevartoti su lytimi susijusių daiktavardžių, tokių kaip darbininkai, policininkai, ar vyriškųjų įvardžių (jis, jo) kaip nustatytosios formos“, taip pat raginama niekada nesikreipti į auditoriją „ponios ir ponai“, o vartoti formuluotes – „mieli kolegos“ (anglų kalba toks kreipinys nesusijęs su lytimi). Taip pat raginama vartoti ne „panelė“ ar „ponia“, o „p.“ (angl. Ms), ne „seni žmonės“, o „pagyvenusieji“, taip pat raginama gerbti translyčių žmonių savęs identifikavimą.

Prancūzų naujienų žurnalas „Le Point“ kritikavo siūlomą „teisingų pažiūrų žodyną“. Konservatyvus italų laikraštis „Il Giornale“ teigė, kad „dėl įtraukumo EK atšauks Kalėdas“ ir vietoje „Kalėdų laikotarpio“ įves „švenčių laikotarpį“.

Todėl naikinti skirtumus ir naikinti savo šaknis reiškia naikinti asmenybę.

Dokumente pažymima, kad ne visi yra krikščionys ar švenčia Kalėdas. Nors dokumente siūloma tinkamais atvejais vietoje „Kalėdų meto“ vartoti „švenčių metą“, jame taip pat pritariama tam, kad EK darbuotojai vartotų terminus, kuriems teikia pirmenybę, kalbėdami su „tais, kas švenčia Kalėdas, Chanuką“.

EK pridūrė, kad šiomis vidaus gairėmis siekta „parodyti Europos kultūros įvairovę ir įtraukų EK pobūdį“ visų Europos piliečių bei jų įsitikinimų atžvilgiu.

„Pastangas užkirsti kelią diskriminacijai laikau tinkamomis, – pareiškė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietras Parolinas. – Bet, mano manymu, EK rekomendacijos tikrai netinkamas būdas šiam tikslui pasiekti. Taip galima sužlugdyti, sunaikinti žmogų.“

„Mes, žinoma, negalime pamiršti, kad vienas svarbiausių indėlių, jeigu ne pats svarbiausias, buvo pati krikščionybė. Todėl naikinti skirtumus ir naikinti savo šaknis reiškia naikinti asmenybę“, – pabrėžė Šventojo Sosto valstybės sekretorius.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų kandidatė į prezidentus Marine Le Pen sakė, kad „šie technokratai parodo savo tikrąjį veidą: mūsų tapatybių, šaknų, tradicijų priešo“ veidą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zebediejus

zebediejus portretas
idiotizmas, ką čia daugiau pasakysi...

Kastytis Baltapūtis

Kastytis Baltapūtis portretas
...

Nežinau kaip jūs

Nežinau kaip jūs portretas
Bent jau aš laikysiuos atokiau besibūriujančiųjų, ypač neaiškų aprėdų nėšiotojų, nes fejerverkų galu būti per daug...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių