JT vadovas vyksta į Kyjivą susitikti su V. Zelenskiu

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį vyksta į Ukrainą ir Kyjive turi susitikti su prezidentu Volodymyru Zelenskiu – tai jo trečioji kelionė nuo Rusijos invazijos pradžios, pranešė jo atstovas spaudai.

„Generalinis sekretorius ką tik atvyko į Lenkiją ir yra pakeliui į Ukrainą“, – sakoma Stephane'o Dujarrico (Stefano Diužariko) pranešime.

A. Guterresas vėliau antradienį turi atvykti į Kyjivą, o trečiadienio rytą planuojamas jo susitikimas su V. Zelenskiu. Jiedu turi „aptarti Juodosios jūros grūdų iniciatyvos tęstinumą visais aspektais, taip pat kitus svarbius klausimus“, sakė JT atstovas spaudai.

A. Guterresas trečiadienį turėtų išvykti iš Ukrainos, o kitą dieną grįžti į Jungtinių Tautų būstinę Niujorke.

Daugiau informacijos apie šią kelionę, kuri bus trečiasis JT vadovo vizitas į Ukrainą po 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo savo invaziją, nebuvo pateikta. A. Guterresas Ukrainoje dar lankėsi praėjusių metų balandžio ir rugpjūčio mėnesiais.

Minint pirmąsias karo metines surengtame JT Saugumo Tarybos posėdyje A. Guterresas pareiškė, kad invazija yra „šiurkštus JT Chartijos ir tarptautinės teisės pažeidimas“.

„Ji sukėlė visuotinę mirtį, destrukciją ir gyventojų perkėlimą“, – sakė jis 15 narių tarybai, kuriai priklauso ir nuolatinė narė Rusija, sakydamas, kad „Ukrainos žmonės išgyvena tikrą pragarą“.

A. Guterresas pabrėžė, kad dėl karo nukentėjo daugiau kaip aštuoni milijonai ukrainiečių, kurie pasitraukė į kitas Europos valstybes, o dar 5,4 mln. asmenų buvo priversti palikti savo namus ir išvykti į saugesnes Ukrainos dalis.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Tarybai A. Guterresas teigė, kad pusė Ukrainos vaikų turėjo palikti savo namus ir šiuo metu patiria daugiau įtampos, smurto, prievartos, ir išnaudojimo pavojų.

Vasario pabaigoje JT Generalinė Asamblėja didele balsų dauguma pritarė rezoliucijai, raginančiai Maskvą išvesti savo karius iš Ukrainos.

Tačiau JT Saugumo Tarybos posėdis, skirtas Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms paminėti, ir priimta rezoliucija buvo daugiausiai simboliniai veiksmai.

Pernai galingiausias JT organas dėl karo Ukrainoje posėdžiavo 40 kartų, tačiau dėl Rusijos turimos veto teisės negalėjo imtis jokių atsakomųjų veiksmų.

Per pastaruosius metus A. Guterresas reguliariai siūlė tarpininkauti tarp Kyjivo ir Maskvos, jei abi pusės norėtų pradėti dialogą.

Pirmojo savo vizito į Ukrainą metu jis Rusijos karą prieš šią šalį pavadino „absurdu XXI amžiuje“.

Minėtos kelionės metu A. Guterresas susitiko su V. Zelenskiu, tačiau ją apsunkino Maskvos surengtas antskrydis Kyjive, jo metu žuvo žurnalistas. Po šio vizito Maskvoje vyko A. Guterreso derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Praeitų metų rugpjūtį įvykusioje JT vadovo kelionėje daugiausiai buvo kalbama apie grūdų eksporto atblokavimą.

Praėjusių metų liepą JT ir Turkija tarpininkavo įgyvendinant vadinamąją Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, padėjusią sumažinti sparčiai augančias maisto kainas, dėl kurių besivystančiose šalyse trūksta maisto. Susitarimas nustos galioti šį mėnesį

Jis buvo pratęstas lapkritį, tačiau JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) įspėjo, kad iki kovo 18 dienos, kai baigsis jo galiojimas, bus sunku užtikrinti dar vieną pratęsimą.

Pagal šį susitarimą buvo eksportuota apie 20 mln. tonų grūdų. 2022-ųjų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą sulaikė laivus iš pagrindinės šio produkto eksportuotojos.

Pastaraisiais mėnesiais Kyjive lankėsi nemažai aukšto rango Vakarų pareigūnų.

Vasarį Ukrainoje lankėsi JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kuris yra vienas iš svarbiausių Kyjivo rėmėjų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAntonio GuterresasJT vadovasvizitas Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių