JT: Sudanui reikia daugiau kaip 3 mlrd. dolerių vertės pagalbos

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbė, kad norint suteikti skubią pagalbą žmonėms konflikto draskomame Sudane ir daugiau kaip milijonui šiemet galimų pabėgėlių iš šios šalies reikės 3,03 mlrd. dolerių (2,78 mlrd. eurų).

Poreikis smarkiai išaugo balandžio 15 dieną Sudane kilus kruvinam konfliktui, nurodė JT, persvarstydamos savo planą šiai Afrikos valstybei.

„Šiandien 25 mln. žmonių – daugiau kaip pusei Sudano gyventojų – reikia humanitarinės pagalbos ir apsaugos“, – žurnalistams sakė Rameshas Rajasinghamas (Ramešas Radžasingamas), JT humanitarinės pagalbos agentūros Ženevos biuro vadovas.

Sudane kilo chaosas, kai balandžio 15-ąją prasidėjo kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano (Abdel Fataho Burhano) ir jo buvusio pavaduotojo, sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF) vadovaujančio Mohamedo Hamdano Daglo pajėgų susirėmimai. Žuvo apie tūkstantį žmonių, daugiausia Chartume ir aplink jį, taip pat Vakarų Darfūro regione, praneša medikai.

Kovos padidino humanitarinę krizę Sudane, kur dar prieš karą trečdalis gyventojų buvo priklausomi nuo humanitarinės pagalbos.

Pasak JT,  dabar planuojama, kad pagalbai Sudane reikės 2,56 mlrd. dolerių. Praėjusių metų pabaigoje prognozuota, kad tam reikės 1,75 mlrd. dolerių.

Agentūroms šių pinigų reikia norint pasiekti 18 mln. pažeidžiamiausių žmonių šalies viduje, sakė R. Rajasinghamas.

JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) savo ruožtu sako, kad reikės 470,4 mln. dolerių padėti iš Sudano į kaimynines šalis bėgantiems žmonėms. Dabar prognozuojama, kad vien šiais metais iš Sudano pabėgs iki 1,1 mln. žmonių.

Vos prieš dvi savaites UNHCR skelbė, kad iki spalio reikės 445 mln. dolerių siekiant padėti žmonėms, galintiems palikti šalį. Manyta, kad tokių žmonių gali būti iki 860 tūkstančių.

Prieš mėnesį prasidėjusi krizė jau nulėmė, kad į kaimynines šalis pasitraukė apie 220 tūkst. pabėgėlių ir sugrįžtančių asmenų, siekiančių saugumo Čade, Pietų Sudane, Egipte, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Etiopijoje, reporteriams sakė UNHCR operacijų vadovo pavaduotojas Raoufas Mazou (Raufas Mazu).

Pačiame Sudane dėl kovų namus palikusių žmonių yra daugiau kaip 700 tūkstančių.

„Daugybė žmonių lieka įstrigę... Sudane, [tai] nekaltos šių nesirenkamų kovų aukos“, – sakė R. Mazou.

Tie, kas pabėgo iš šalies, yra sukrėsti, dažnu atveju palikę ar praradę artimuosius, atsidūrę vietose, kurias itin sunku pasiekti ir kur ištekliai yra minimalūs, pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Kreipkitės į Lietuvą! Ji visiems suteikia! Suteiks ir Sudanui. Ramiai

tik???kur

tik???kur  portretas
tos jt gal tai svab ar i mask koks junginys jei ne soros su bilgeic ir visur figuruoja zydeliai su fasistais cia kazkas ne taip ?o jei trumpai tai sios saikos siekis numarint visa zmonija ka dare hitleris z=0

aha

aha portretas
juos reikia izuoliuoti ziemu nebuna tik dirbk ,bet usa per merkel- ina ipratino juos tinginiaut .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių