JT: jūrinė prekyba kitąmet atsigaus nuo koronaviruso pandemijos padarinių

Pasaulio jūrinė prekyba kitąmet turėtų atsigauti po koronaviruso pandemijos, dėl kurios prekybos apimtys 2020 m. smuko 4,1 proc., prognozuoja Jungtinių Tautų (JT) agentūra.

„Pandemija sudrebino tiekimo grandines, laivybos tinklus ir uostus, o tai lėmė sumažėjusias krovinių apimtis ir sutrikdė augimo perspektyvas“, – sakoma metinėje Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD) ataskaitoje.

UNCTAD prognozuoja, kad kitąmet jūrinės prekybos apimtys augs 4,8 proc., jei „pasaulio ekonomikos aktyvumas atsigaus“.

Vis dėlto, „trumpuoju laikotarpiu jūrinės prekybos perspektyvos yra niūrios“, pabrėžė agentūra.

„Ilgalaikių pandemijos padarinių ir šio sektoriaus atsigavimo masto ir laiko prognozės yra itin neapibrėžtos“, – priduriama ataskaitoje.

UNCTAD generalinis sekretorius Mukhisa Kituyis tvirtino, kad laivybos sektorius padės užtikrinti tvarų ekonomikos atsigavimą, nes leis „sklandžiai atkurti tarptautines tiekimo grandines“.

Savo ruožtu UNCTAD technologijų ir logistikos direktorė Shamika N. Sirimanne pabrėžė, kad pandemija neturėtų sutrukdyti laivybos verslui imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

„Atsigavimo po COVID-19 priemonės turėtų remti tolesnę pažangą žaliųjų sprendimų ir tvarumo srityse. Turėtų būti išlaikomos dabartinės pastangos spręsti laivybos išmetamos anglies taršos ir iškastinio kuro atsisakymo klausimas“, – teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių