JT atsiprašė dėl choleros išplitimo Haityje, bet – ne dėl protrūkio sukėlimo

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ketvirtadienį atsiprašė už tai, kad ši pasaulinė organizacija nepakankamai stengėsi sulaikyti choleros plitimą Haityje, tačiau nenurodė, kad atsiprašytų už ligos atnešimą į šią Karibų valstybę.

Ban Ki-moonas tai sakė pristatydamas naują JT poziciją dėl choleros Haityje ir pastangas suteikti pagalbą ligos paveiktoms bendruomenėms. Cholera jau paveikė maždaug 800 tūkst. Haičio gyventojų, kurių daugiau kaip 9 tūkst. mirė.

„Jungtinių Tautų vardu noriu labai aiškiai pasakyti, jog mes atsiprašome Haičio žmonių. Mes paprasčiausiai nepakankamai padarėme dėl choleros protrūkio ir jos plitimo Haityje. Mes labai apgailestaujame dėl savo vaidmens“, – sakė Ban Ki-moonas, pirmiausia – kreolų kalba, o paskui – prancūziškai ir angliškai.

„Tai metė šešėlį ant Jungtinių Tautų ir Haičio žmonių santykių. Tai dėmė ant JT ... reputacijos“, – pridūrė generalinis sekretorius.

Tyrėjai sako, kad cholerą į Haitį atnešė Nepalo kariai, dalyvavę JT taikos palaikymo misijoje.

Ne vienus metus JT neigė įtarimus, kad yra atsakinga už šį protrūkį, arba išvis tylėjo, o į ieškinius JAV teismuose reaguodavo deklaruodamos diplomatinę neliečiamybę.

Rugpjūčio mėnesį JAV apeliacinis teismas palaikė JT neliečiamybę dėl ieškinio, kuris buvo iškeltas 5 tūkst. choleros Haityje aukų vardu.

Po šio teismo sprendimo Ban Ki-moonas sakė, kad labai apgailestauja dėl choleros sukeltų kančių ir kad JT yra moraliai atsakingos aukoms.

Generalinio sekretoriaus pavaduotojas Janas Eliassonas (Janas Eliasonas) sakė, jog Ban Ki-moono atsiprašymas buvo ribotas todėl, kad protrūkį tyrusi komisija nustatė visą virtinę jį nulėmusių veiksnių.

„Mes dabar pripažįstame, kad suvaidinome vaidmenį, bet ... prisiimti visišką atsakomybę už viską yra žingsnis, kurio mums nebūtų įmanoma žengti“, – prieš Ban Ki-moono kalbą žurnalistams sakė J.Eliassonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių