JK parlamento komitetas pradėjo B. Johnsono apklausą dėl pandeminių vakarėlių

Vienas Jungtinės Karalystės parlamento komitetas trečiadienį pradėjo buvusio ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) apklausą, siekiant nustatyti, ar šis sakė tiesą apie „partigeito“ skandalą.

Privilegijų komiteto pirmininkė opozicijos atstovė leiboristė Harriet Harman (Hariet Harman) teigė, kad parlamento nariai nori išsiaiškinti, ar B. Johnsonas kalbėjo tiesą, ir tvirtino, kad šie atsakymai susiję su „mūsų demokratijos esme“.

Septynių narių komitete daugumą sudaro B. Johnsono konservatorių partijos nariai.

Pradėdamas įtemptą Bendruomenių Rūmų komiteto posėdį, buvęs konservatorių lyderis prisiekė sakyti „visą tiesą ir tik tiesą“.

Jis tvirtino, kad viską, ką kalbėjo Bendruomenių Rūmams apie vakarėlius Dauningo gatvės 10-ajame name, kurie pažeidė jo priimtas karantino taisykles, sakė „sąžiningai ir remiantis tuo, ką tuo metu sąžiningai žinojau ir kuo tikėjau“.

Atmesdama B. Johnsonui ištikimų šalininkų teiginį, kad posėdis prilygsta fiktyviam procesui, H. Harman teigė, kad parlamento nariai veikė tik „Rūmų labui“, o ne iš šališkų paskatų.

B. Johnsono šalininkai tvirtina, kad jį išdavė kolegos konservatoriai, kai jis pernai buvo priverstas pasitraukti iš pareigų, ir agituoja už jo sugrįžimą prieš visuotinius rinkimus, kurie gali įvykti kitais metais.

Tačiau viešosios nuomonės apklausos rodo, kad B. Johnsonas tebėra atstumiantis veikėjas didelei daliai rinkėjų, o tarppartinio komiteto posėdis grasina atverti senas žaizdas kaip tik tuo metu, kai jo įpėdinis, ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), bando pakeisti konservatorių likimą.

B. Johnsonas antradienį prisipažino, kad suklaidino parlamentą sakydamas įstatymų leidėjams, jog vakarėliai jo biure Dauningo gatvėje nepažeidė COVID-19 karantino taisyklių.

Tačiau liudijime, pateiktame įtakingam parlamentiniam komitetui, tiriančiam jo pareiškimus, jis tvirtino, kad veikė sąžiningai.

B. Johnsonas, kurį policija nubaudė už visuomenei nustatytų taisyklių pažeidimą, jau anksčiau atsiprašė, nors anksčiau tvirtino, kad pobūviai atitiko reikalavimus.

Jei Privilegijų komitetas nuspręs, kad B. Johnsonas parodė nepagarbą, parlamento nariai balsuos dėl sankcijų, įskaitant nušalinimą nuo pareigų.

Bet koks nušalinimas nuo pareigų ilgesniam nei 10 dienų laikotarpiui gali išprovokuoti papildomus rinkimus jo Aksbridžo ir Pietų Raislipo apygardoje, kur jam tektų ginti nedidelę daugumą – vos 7 210 balsų.

B. Johnsonas, jo žmona Carrie (Keri) ir R. Sunakas, kuris tuo metu buvo finansų sekretorius, kartu su dešimtimis darbuotojų gavo policijos baudas už COVID-19 taisyklių pažeidimus.

„Partigeitu“ pramintas skandalas, kai per kelis mėnesius atskleista informacija apie susibūrimus premjero biure, per kuriuos vartotas alkoholis, tuo metu, kai žmonės laikėsi griežtų socialinio atstumo taisyklių, išprovokavo visuomenės įniršį, ypač COVID-19 aukų artimųjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių