JK sutarė dėl „nepriklausomybės“ tikslo per derybas su ES

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir jo vyriausybės nariai antradienį oficialiai sutarė dėl šalies tikslų ir „raudonų linijų“ per būsimas prekybos derybas su Europos Sąjunga, sakė jo atstovas.

Detalės turi būti paskelbtos ketvirtadienį, bet pagrindinis tikslas yra JK „ekonominė ir politinė nepriklausomybė“ po gruodžio 31-osios, kai pasibaigs „Brexit“ pereinamasis laikotarpis.

Briuselyje ES ministrai anksčiau antradienį oficialiai priėmė savo bendrą derybinį mandatą prieš derybas su britais, kurių metu turi būti apibrėžti būsimi bloko santykiai su jau buvusia nare JK.

Derybos su ES Briuselyje prasidės pirmadienį, o antroji jų fazė įvyks Londone vėliau kovo mėnesį.

JK nutraukė beveik pusę amžiaus trukusią narystę Europos Sąjungoje, bet abi šalys sutarė dėl pereinamojo laikotarpio iki gruodžio 31-osios, kad galėtų susiderėti dėl naujų santykių prekybos ir saugumo srityse.

B. Johnsono vadovaujamas Išstojimo iš ES strategijos (XS) pakomitetis „ką tik patvirtino JK derybinį mandatą“, sakė ministro pirmininko atstovas.

„Tai buvo labai sklandus procesas sutarti dėl mūsų požiūrio, atkursiančio mūsų ekonominę ir politinę nepriklausomybę“, – žurnalistams sakė jis.

Pasak jo, vyriausybės požiūris yra grindžiamas esamais laisvosios prekybos susitarimais tarp ES ir kitų „panašiai galvojančių suverenių“ šalių.

„Laukiame [galimybės] konstruktyviai dirbti su ES po jų mandato paskelbimo“, – sakė B. Johnsono atstovas.

„Pagrindinis JK tikslas šiose derybose yra užtikrinti, kad 2021 metų sausio 1-ąją atkurtume savo ekonominę ir politinę nepriklausomybę, – tęsė atstovas. – Šių metų pabaigoje paliksime [ES] bendrą rinką ir muitų sąjungą, ir atsiimsime savo įstatymų bei savo prekybos kontrolę.“

B. Johnsonas, prieš derybas vykdydamas diplomatinę kampaniją, antradienį Dauningo gatvėje turi priimti Austrijos kanclerį Sebastianą Kurzą (Sebastianą Kurcą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jh

Jh portretas
Valio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių