JK įvedė pirmąsias sankcijas Baltarusijai už „bendrininkavimą“ Rusijos kare prieš Ukrainą

Baltarusijos kariuomenės vadai yra tarp tų, kuriems bus taikomas pirmasis Jungtinės Karalystės sankcijų paketas Minskui dėl jo vaidmens Rusijos invazijoje į Ukrainą.

JK užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pareiškė, kad Baltarusijos nelegitimaus lyderio Aleksandro Lukašenkos administracija „yra aktyvi neteisėtos Rusijos invazijos bendrininkė“ ir turėtų pajusti „pasekmes“.

Užsienio reikalų, Sandraugos ir plėtros biuras (FCDO) pranešė, kad pagal JK sankcijų Rusijai režimą keturiems aukšto rango gynybos pareigūnams ir dviem karinėms įmonėms buvo pritaikytos sankcijos, kurios įsigaliojo iš karto.

Nurodyti asmenys negalės vykti į JK, o bet koks čia esantis jų turtas bus įšaldytas.

Sprendimas taikomas Baltarusijos generalinio štabo viršininkui ir gynybos ministro pirmajam pavaduotojui generolui majorui Viktorui Gulevičiui, kuris vadovauja Baltarusijos ginkluotosioms pajėgoms.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Baltarusijos kariuomenė „rėmė ir sudarė sąlygas Rusijos invazijai į Ukrainą“.

Kiti sankcionuoti asmenys – Baltarusijos gynybos ministro pavaduotojas logistikai ir ginkluotųjų pajėgų logistikos vadas generolas majoras Andrejus Burdyka, gynybos ministro pavaduotojas ginkluotei ir ginkluotųjų pajėgų ginkluotės vadas generolas majoras Sergejus Simonenka ir gynybos ministro pavaduotojas generolas majoras Andrejus Žukas.

Į sankcijų sąrašą taip pat įtrauktos valstybinės įmonės „558 lėktuvų remonto gamykla“ ir karinių puslaidininkių gamintoja „Integral“, pranešė FCDO.

Pasak departamento, pirmoji įmonė atlieka karinių orlaivių techninę priežiūrą ir aptarnavimą Baranovičių oro bazėje, iš kurios pakilę Rusijos orlaiviai dalyvavo invazijoje.

Šis žingsnis buvo atliktas po atskirų sankcijų Rusijai, įskaitant draudimą nurodytiems Rusijos bankams atlikti mokėjimus svarais ir palaikyti korespondentinės bankininkystės ryšius su JK esančiais bankais.

Taip siekiama pašalinti didžiausią Rusijos banką „Sberbank“ iš JK finansų rinkų.

Be to, buvo uždraustas tam tikras eksportas, kuris yra labai svarbus Rusijos kariniams ir strateginiams interesams palaikyti ir plėtoti.

Sankcijos Baltarusijai papildo sankcijas, kurias nuo 2020 metų Minskui jau taiko JK.

Anksčiau jos buvo skirtos daugiau nei 100 asmenų ir organizacijų, reaguojant į nesąžiningus rinkimus Baltarusijoje ir „daugybę pasibjaurėtinų veiksmų bei žmogaus teisių pažeidimų, kuriuos Lukašenkos režimas ir toliau vykdo“, – teigė FCDO.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLiz Trusssankcijos BaltarusijaiJungtinė Karalystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių