JAV senatoriai: Lenkija turi sumokėti žydams kompensacijas

  • Teksto dydis:

JAV senatoriai skatina valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją) paraginti Lenkiją sumokėti kompensacijas žmonėms, iš kurių naciai pavogė turto.

Šį žingsnį gyrė žydų organizacijos, bet jis galėtų sukelti priešišką Lenkijos proamerikietiškos administracijos reakciją.

88 iš 100 JAV senatorių pirmadienio laiške paprašė diplomatijos vadovo „drąsiai veikti“ ir padėti Lenkijai išspręsti šį kelių dešimtmečių senumo klausimą.

„Ištisus dešimtmečius po Geležinės uždangos griuvimo žydų Holokaustą išgyvenusiems iš Lenkijos kilusiems asmenims ir jų šeimoms, taip pat kitiems žmonėms buvo beveik neįmanoma“ susigrąžinti turtą, kurį karo metais konfiskavo naciai, o paskui nacionalizavo lenkų komunistų režimas, arba siekti kompensacijų už jį, rašė senatoriai.

„Dabar, kol paskutiniai Holokaustą išgyvenę asmenys dar yra gyvi, laikas paremti mūsų žodžius prasmingais veiksmais“, – pažymėjo senatoriai, turėdami galvoje vasario mėnesį Varšuvoje pasakytą M. Pompeo kalbą, kurioje jis ragino Lenkiją imtis prasmingų žingsnių sugrąžinti turtą.

„Raginame jus siekti drąsių iniciatyvų padėti Lenkijai kuo greičiau išspręsti šį klausimą“, – sakoma laiške.

Iš 6 mln. nacių išžudytų žydų 3 mln. buvo iš Lenkijos – tai buvo maždaug 90 proc. šioje šalyje gyvenusių žydų.

Respublikonų senatoriaus Marco Rubio (Marko Rubijaus) ir demokratų senatorės Tammy Baldwin (Tami Boldvin) bendrame pareiškime dėl šio laiško cituojamos jį sveikinančios teisių gynimo grupės ir Holokaustą išgyvenę žmonės.

Seni sąjungininkai Varšuva ir Vašingtonas glaudžiai bendradarbiauja saugumo klausimais, bet toliau nesutaria dėl restitucijos.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sulaukė žydų organizacijų pasmerkimo, kai gegužės mėnesį pasakė, kad atsakomybės už restituciją priskyrimas Lenkijai suteiktų „pomirtinę pergalę“ Adolfui Hitleriui.

Varšuva tvirtina, kad restitucijos klausimas nediskutuotinas ir kad JAV 2017 metų įstatymas, įpareigojantis Valstybės departamentą stebėti šalies pažangą šiuo klausimu, Lenkijoje nepadarys jokio poveikio.

Lenkija yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė, nepriėmusi įstatymo, reguliuojančio per karą ir komunistinio režimo laikais prarasto turto sugrąžinimą arba kompensacijas už jį. Virtinė Lenkijos vyriausybių sakė negalinčios finansiškai sau to leisti.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė žada kelti savo reikalavimus Vokietijai ir tvirtina neketinanti mokėti kompensacijų jų reikalaujantiems žydams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rusai

rusai portretas
ir turi sumoket uz zutis kare , kancias ir mirtis rusijos lageriuose.

polek

polek portretas
amerikonas tegu moka zydukam,Lenkija buvo okupuota vokieciu ,o vokieciai dare ka nori ,trumpiau karas tam ir yra kad zutu ,karo be auku nebuna,o zydukai nenorejo kovot uz vokietija ,nes zuties atveju prarastu visa turta,todel visais budais venge kariauti,Adolfui tai nepatiko,jie zuvo kitaip ,idomu: kiek zydu zuvo su ginklu rankoje uz Vokietija? bet jie sekmingai 'kariavo' uz Stalina ir ju deka daug Lietuviu ilsisi sigiro platybese ir ne tik Lietuviu.

lkauniete

lkauniete portretas
Vokiskuju fashistu orda nusiaube ,isgrobe ,suknezino visa Europa,visas valstybes paverte griuvesiu kruva---vokietija hitlerio palikuonys,,ir turi grazinti visoms sunaikintoms valstybems isvogtus turtus,,ne tik zydams [tie ikyrus ir nesustodami klykia ,kad tik juos zude ,,,o zude fasistai visa tautas ,,kur tik ikele savo meshlinas zudiku kojas,,o kas su jais nesutiko --[ne tik zydus bet ,ir lenkus ,ir prancuzus,ir lietuvius ir baltarusu ,ir rusus saude vietoje..ta tauta ir privalo dirbti ir moketi SKOLAS suknezytom valstybem
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių