JAV Senato kontrolės likimas lieka aklavietėje

JAV Senato kontrolės likimas ketvirtadienį buvo įstrigęs aklavietėje, po antradienį vykusių trečdalio senatorių rinkimų respublikonų kandidatams įveikus savo varžovus demokratus keliose svarbiose valstijose, bet neužsitikrinus pakankamai vietų, kad išsaugotų savo daugumą.

Kova dėl vienos vietos Džordžijoje persikels į antrąjį turą sausį. Taip pat neaišku, kurios partijos atstovas taps antru Džordžijos senatoriumi, nežinomi ir nugalėtojai Šiaurės Karolinoje bei Aliaskoje.

Naujausiais duomenimis, respublikonų ir demokratų atstovams Senate tenka po 48 vietas, o galutinė aukštųjų Kongreso rūmų sudėtis gali nepaaiškėti iki kitų metų.

Ketvirtadienį vis dar nebuvo žinomas ir prezidento rinkimų nugalėtojas, tad Senatas lieka aklavietėje ir dėl to, kad galutinio jų nugalėtojo – demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) arba respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) – viceprezidento žodis būtų lemiamas kokiu nors klausimu po lygiai pasidalijus balsams 100 vietų turinčiuose rūmuose.

„Laukiame – ar aš būsiu daugumos lyderis, ar ne“, – trečiadienį pareiškė dabartinis Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas). Antradienį jis buvo perrinktas Kentukio valstijoje, tad įtakingiausias Kongreso respublikonas Senate dirbs dar šešerius metus.

Toliau skaičiuojami balsai Džordžijoje, kur respublikonų senatorius Davidas Perdue (Deividas Perdiu) bando atsilaikyti prieš iššūkį jam metusį demokratą Joną Ossoffą (Džoną Osofą) ir kelis kitus kandidatus.

Jei nė vienas jų nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, nugalėtojui išaiškinti gali prireikti antro turo.

Antras balsavimo turas sausio 5 dieną vyks dėl kitos Džordžijos senatoriaus vietos. Jame susirungs respublikonų senatorė Kelly Loeffler (Keli Lefler) ir Demokratų partijos kandidatas juodaodis pastorius Raphaelis Warnockas (Rafaelis Vornokas). Už juodu balsavo daugiausiai rinkėjų, bet nė vienas jų neužsitikrino daugiau nei pusės balsų.

Antras Džordžijos senatorius renkamas apie pasitraukimą iš pareigų paskelbus respublikonui Johnny Isaksonui (Džoniui Aizeksonui).

Šiaurės Karolinoje respublikonas senatorius Thomas Tillisas (Tomas Tilisas) tikisi pergalės prieš demokratą Calą Cunninghamą (Kalą Kaningamą), kuriam rinkiminę kovą aptemdė pasirodžiusi informacija apie jo romaną su viena viešųjų ryšių specialiste.

Respublikonai įsitikinę, kad išsaugos Aliaskai skirtą vietą Senate. Dėl senatoriaus posto čia rungiasi senatorius Danas Sullivanas (Danas Salivanas) ir Demokratų partijos kandidatas, politikos naujokas gydytojas Alas Grossas (Elas Grosas).

Mičigane demokratai išvengė pralaimėjimo, senatoriui Gary Petersui (Gariui Pitersui) atsilaikius prieš rimtą iššūkį jam metusį juodaodį verslininką respublikoną Johną Jamesą (Džoną Džeimsą).

Vis dėlto respublikonai išsaugojo savo vietas Meine, kur nugalėjo senatorė Susan Collins (Sjuzan Kolins), ir kai kuriose kitose valstijose.

Nors demokratai nugalėjo Kolorade ir Arizonoje, kur jiems pavyko perimti respublikonų kontroliuotas vietas, partijos kandidatai patyrė pralaimėjimą Alabamoje, Pietų Karolinoje, Ajovoje, Teksase, Kanzase ir Montanoje. Tai smarkiai apkarpė jų viltis išsiveržti į priekį.

Buvęs JAV Kolorado valstijos gubernatorius Johnas Hickenlooperis (Džonas Hikenluperis) įveikė respublikonų senatorių Cory Gardnerį (Korį Gardnerį), o Arizonai atstovaujančią dabartinę senatorę Marthą McSally (Martą Maksali) pakeis buvęs astronautas Markas Kelly (Markas Kelis) iš Demokratų partijos.

Tačiau demokratams nepavyko išsaugoti senatoriaus posto Alabamoje: ten buvęs amerikietiško futbolo treneris Tommy Tuberville'is (Tomis Tubervilis) įveikė savo varžovą demokratų senatorių Dougą Jonesą (Dagą Džounsą).

Užsitikrinti daugumą Senate bus svarbu prezidento rinkimų nugalėtojui. Senatoriai tvirtina kandidatus į administracijos postus ir gali prastumti arba stabdyti Baltųjų rūmų darbotvarkę.

Dabar aukštuosius JAV Kongreso rūmus kontroliuoja respublikonai, turintys jame 53 atstovus. Demokratai savo ruožtu turi 47 senatorius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių