JAV Senatas priėmė susitarimą dėl 2014-2015 metų biudžeto

JAV Senatas trečiadienį priėmė kompromisinį susitarimą dėl biudžeto dvejiems metams, skelbdamas paliaubas fiskaliniuose karuose, kurie jau buvo tapę Vašingtono rykšte, taip pat mažindamas tikimybę, kad sausį prireiks naujo vyriausybinių institucijų uždarymo.

Projektas, kuris buvo priimtas 64 balsais prieš 36, palaikanti devyniems respublikonams ir visiems balsavime dalyvavusiems demokratams, nustato didžiausių leistinų vyriausybės išlaidų ribas 2014–2015 metams, taip pat panaikina 63 mlrd. dolerių automatinius išlaidų apkarpymus, turėjusius įsigalioti nuo sausio 1-osios.

Tikimasi, kad šį dokumentą prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasirašys prieš penktadienį išvykdamas į Havajus kalėdinių atostogų.

Naujasis susitarimas tapo vienu iš pagrindinių Kongreso pasiekimų per 2013 metus, kurie JAV įstatymų leidėjams visais atžvilgiais buvo itin nesėkmingi.

Senatas vėliau šią savaitę dar turėtų, kaip tikimasi, priimti nutarimą dėl didelio masto išlaidų gynybos srityje planą, taip pat patvirtinti kelis kandidatus į postus administracijoje ir teismuose. Po to senatoriai pradės atostogas iki sausio pradžios.

Senato ir Atstovų Rūmų biudžeto ekspertai turi iki sausio 15-osios parengti virtinę dokumentų dėl federalinių išlaidų – kitaip institucijoms grėstų dar vienas uždarymas, paralyžiavęs Vašingtoną šių metų spalį.

Pagal naująjį susitarimą vyriausybės išlaidų kartelė, kuri šiemet buvo 967 mlrd. dolerių, ateinančiais metais keliama iki 1,012, o 2015-aisiais – iki 1,014 trln. dolerių. Šis žingsnis taip pat iš dalies normalizuoja biudžeto formavimo procesą, kurį pastaruoju metu krėtė chaosas.

Daugelis respublikonų, tarp jų Senato mažumos vadovas Mitchas McConnellis (Mičas Makonelis) balsavo prieš tą susitarimą, argumentuodami, kad pagal jį buvo šiek tiek viršytos federalinės išlaidos, kurių riba buvo nustatyta 2011 metais priimtame teisės akte.

Tačiau kiti lengviau atsikvėpė, kai Kongresui pagaliau pavyko susitarti dėl biudžeto – pirmąkart per kelerius pastaruosius metus.

„Priėmus šį kompromisinį susitarimą dėl biudžeto, pakeisime 63 mlrd. dolerių nestrateginių apkarpymų, vykdant sekvestraciją, ir išvengsime dar vieno vyriausybės uždarymo, atkurdami labai reikalingą tikrumą ... dėl visos mūsų ekonomikos“, – senatorius Timas Kaine'as (Timas Keinas) sakė tuojau po balsavimo.

„Dar reikia atlikti darbų, kad būtų pakeisti išliekantys nestrateginiai sekvestracijos apkarpymai ir atremti ilgalaikiai fiskaliniai iššūkiai, tačiau Kongresas dabar pademonstravo, kad gali dirbti sutariant abiem partijoms – ko Amerikos visuomenė reikalauja ir nusipelnė“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių