JAV paskelbs pareigūno, esą susijusio su rugsėjo 11-osios atakomis, pavardę

JAV teisingumo departamentas ketvirtadienį nurodė paskelbsiantis ilgai neskelbtą Saudo Arabijos pareigūno, kuris, kaip manoma, buvo susijęs su 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų vykdytojais iš „al Qaeda“, pavardę.

Reaguodami į daug metų trunkantį atakų aukų šeimų spaudimą, FTB ir Teisingumo departamentas nusprendė išslaptinti šio Saudo Arabijos pareigūno pavardę, „atsižvelgiant į ypatingas šios konkrečios bylos aplinkybes“.

Dėl šios bylos jau seniai grėsė keblumai Saudo Arabijos vyriausybei, kuri ne kartą neigė sąsajas su „al Qaeda“, o dabar gali būti sudarytos sąlygos reikalauti iš jos kompensacijų, kurios gali siekti milijardus dolerių.

Minimas asmuo yra trečias iš trijų pagrindinių Saudo Arabijos pareigūnų, minimų FTB ataskaitoje apie rugsėjo 11-osios atakas. Įtariama, kad jie padėjo kai kuriems iš atakų vykdytojų, kai šie atvyko į Jungtines Valstijas.

Iš viso 19 vyrų, kurių 15 buvo Saudo Arabijos piliečiai, dalyvavo sąmoksle užgrobti keturis keleivinius lėktuvus ir nukreipti juos į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, Pentagoną ir, galbūt, Baltuosius rūmus arba Kongresą.

Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje žuvo beveik 3 tūkst. žmonių, kurių šeimos iškėlė bylų dėl kompensacijų iš Saudo Arabijos vyriausybės.

Oficialioje 2002 metų ataskaitoje apie atakas buvo rašoma, jog dalis užpuolikų gavo lėšų iš Saudo Arabijos pareigūnų, kurių „bent du“, kaip teigta, buvo Saudo Arabijos žvalgybos pareigūnai. 

Tie du asmenys buvo įvardyti kaip Fahadas al Thumairy (Fahadas Timairis) ir Omaras al Bayoumi (Omaras Bajumis). Tuo laikotarpiu jie abu dirbo Saudo Arabijos ambasadoje Jungtinėse Valstijose.

Vėlesni tyrimai paneigė versiją, kad šie asmenys buvo susiję su užpuolikais.

Tačiau 2012 metų redaguotoje Federalinio tyrimų biuro (FTB) ataskaitoje vėl minimi šie du vyrai ir trečias asmuo, kuris jiems tikriausiai vadovavo. Tačiau jo pavardė ataskaitoje buvo užtušuota.    

Būta kalbų, kad šis asmuo susijęs su Saudo Arabijos karališkąja šeima. Jo tapatybė liko įslaptinta, o Vašingtonas ir Rijadas glaudžiai bendradarbiavo stengdamiesi likviduoti „al Qaeda“ tinklą Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Azijoje. 

„FTB pripažįsta aukų šeimų troškimą suprasti, kas nutiko jų artimiesiems, ir pasiekti, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn“, – nurodė Teisingumo departamentas.   

Departamentas nepatikslino, kada bus paskelbta to asmens pavardė; pirmiausia ketinama ją pranešti teismui. 

Tačiau Teisingumo departamentas pažymėjo, kad šis asmuo nebūtinai yra susijęs su „al Qaeda“ sąmokslininkais.

„Informacija, liečianti šį asmenį, susijusi su tuo laikotarpiu FTB tirta tyrimo versija ir tai nėra objektyvus fakto konstatavimas“, – nurodė departamentas.  

Aukų artimieji sveikino šį sprendimą.

„Šeimos pasiryžusios išsiaiškinti tiesą. Mes neturėtume maldauti tokio pobūdžio informacijos arba būti laikomi nežinioje apie Saudo Arabijos vaidmenį atakose“, - sakė organizacijos „9/11 Families & Survivors United for Justice Against Terrorism“ vadovė Terry Strada (Teri Strada).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių