JAV kaltina Rusiją diplomatų persekiojimu

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pasiskundė Rusijai dėl amerikiečių diplomatų bei jų šeimų narių persekiojimo ir bauginimo kampanijos Maskvoje, pirmadienį pranešė Valstybės departamentas.

Tarp pareigūnų, išsakiusių nepasitenkinimą, buvo ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), kuris kovą aptarė šį klausimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, sakė Valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau (Elizabet Triudo).

„Per pastaruosius dvejus metus labai išaugo saugumo darbuotojų ir kelių policijos vykdomas priekabiavimas prie mūsų diplomatų Maskvoje ir jų sekimas“, – sakė E.Trudeau spaudos konferencijoje.

Ji komentavo „The Washington Post“ pirmadienį paskelbtą straipsnį, kuriame aprašyta virtinė Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybų veiksmų prieš amerikiečių diplomatinį korpusą, įskaitant diplomatų bei jų artimųjų sekimą, pasirodymą oficialiuose priėmimuose be pakvietimo bei mokėjimą žiniasklaidai už negatyvius reportažus bei straipsnius.

Kai kurie diplomatai laikraščiui pasakojo, kad naktį į jų namus buvo įsibrovę nežinomi asmenys, kurie perstatė baldus, uždegė šviesas ir netgi nusituštino ant svetainės kilimo.

„The Washington Post“ citavo pareigūnus, kurie sakė, kad Rusijos žvalgybos pareigūnai kartą buvo įsibrovę į JAV gynybos atašė namus Maskvoje ir nužudė jo šunį.

„Matome, kad tokių atvejų padaugėjo, ir žiūrime į tai rimtai“, – sakė E.Trudeau pirmadienį.

Maskva savo ruožtu kaltina Jungtines Valstijas persekiojant jos diplomatus ir sako, kad tik imasi atsakomųjų priemonių.

„Pastaruoju metu pajutome labai išaugusį spaudimą Rusijos ambasadai ir mūsų šalies generaliniams konsulatams Jungtinėse Valstijose“, – praėjusią savaitę sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, kurią citavo naujienų agentūra TASS.

Rusijos diplomatai „reguliariai tampa amerikiečių slaptųjų tarnybų provokacijų taikiniais, susiduria su kliūtimis palaikant oficialius kontaktus ir su kitokiais suvaržymais“, pavyzdžiui, dėl kelionių, aiškino URM atstovė. 

E.Trudeau pirmadienį atmetė šiuos kaltinimus.

„Rusijos pareiškimai apie persekiojimą neturi jokio pagrindo“, – pažymėjo ji.

J.Kerry su V.Putinu šią temą aptarė per vizitą Maskvoje, kai Vašingtonas sausį atėmė akreditacijas penkiems Rusijos garbės konsulams, reaguodamas į amerikiečių diplomatų persekiojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Rusai yra rusai ir visam gyvenimui gimsta chamais, komunistais ir alkoholikais agresyviais ! Kuo daugiau bus iš jų agresijos tuo daugiau bus jiems pigios naftos ! Taip, kad geriau keičiasi nes eina jau kalbos apie daug rimtesnes sankcijas !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių