JAV įvedė naujų sankcijų dėl Baltarusijos opozicijos lyderės teismo proceso

Jungtinės Valstijos, reaguodamos į Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos ir kitų demokratijos aktyvistų teismą jiems už akių, antradienį paskelbė vizų apribojimus 25 šioje šalyje gyvenantiems asmenims.

Tokių veiksmų imtasi tuo metu, kai S. Cichanouskaja, kuri 2020-ųjų rinkimuose paskelbė savo pergalę prieš autoritarinį Baltarusijos lyderį Aliaksandrą Lukašenką, Minske už akių teisiama dėl kaltinimų valstybės išdavyste, „sąmokslu užgrobti valdžią“ ir ekstremistinės organizacijos sukūrimu bei vadovavimu jai.

S. Cichanouskaja, kuri paskelbė laimėjusi 2020 metų prezidento rinkimus, savo teismo procesą pavadino farsu ir A. Lukašenkos kerštu.

„Šie politiškai motyvuoti teismo procesai yra naujausias Lukašenkos režimo pastangų įbauginti ir nuslopinti tuos, kurie siekia teisingumo, pagarbos žmogaus teisėms ir demokratinės Baltarusijos, pavyzdys“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) pareiškime.

Tarp asmenų, kuriems įvestos sankcijos, yra ir Nacionalinio Susirinkimo nariai, priėmę teisės aktus, kuriais leidžiama skirti mirties bausmę asmenims, nuteistiems už „pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą“.

JAV pareiškime teigiama, kad šis kaltinimas naudojamas siekiant susidoroti su opozicijos nariais ir pilietinės visuomenės aktyvistais.

Nuo 1994 metų buvusią sovietinę respubliką valdantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas A. Lukašenka jau ne vienerius metus susiduria su Vašingtono sankcijomis.

Kovą Jungtinės Valstijos paskelbė jam ekonomines sankcijas už korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus.

Keli S. Cichanouskajos sąjungininkai taip pat teisiami už akių.

Po naujausio savo žingsnio JAV vizų režimo apribojimus dabar yra įvedusi 322 demokratijai Baltarusijoje kenkiantiems asmenims.

„Mes nesustosime, kai šis režimas toliau persekioja ir vykdo represijas prieš taikius protestuotojus, demokratinę opoziciją, žurnalistus, profsąjungų narius, aktyvistus, žmogaus teisių gynėjus ir eilinius baltarusius“, – priduriama pareiškime.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
trirublinės kekšės ar neatsibodo loti? :))))

Anonimas

Anonimas portretas
per ilgai uzsibuvo

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomu kokias sankcijas buvo įvedęs Hitleris Stalinui ????
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių