J. Kerry: JAV kovodamos su klimato kaita imsis ryžtingų veiksmų

JAV netrukus prisiims naujų ambicingų įsipareigojimų, siekdamos sumažinti savo išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, trečiadienį paskelbė amerikiečių pasiuntinys klimato reikalams Johnas Kerry (Džonas Keris).

„Po kelių savaičių vyksiančiame mūsų viršūnių susitikime prezidentas paskelbs mūsų NDC, kurie bus ryžtingi“, – per Tarptautinės energetikos agentūros (TATENA) organizuotą susitikimą Paryžiuje sakė J. Kerry.

Nacionaliniu lygiu nustatyti įpareigojantys veiksmai (angl. Nationally Determined Contributions, NDC) yra priemonės, kuriomis šalys planuoja įgyvendinti 2015 metų Paryžiaus susitarime užbrėžtą tikslą apriboti pasaulinės temperatūros augimą iki maždaug 1,5 Celsijaus laipsnio.

Pasak J. Kerry, Jungtinės Valstijos, užuot dalinusios pažadus, imsis konkrečių veiksmų, kad paspartintų savo išmetalų mažinimo procesą.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) „paskelbs apie kelių trilijonų dolerių investicijas; sukursime savo tinklą, sumažinsime išmetamą teršalų kiekį, labai smarkiai pasitempsime – taigi, tai nėra vien Jungtinių Valstijų kalbos“, pažadėjo buvęs amerikiečių valstybės sekretorius.

J. Bidenas paskelbė planus balandžio 22-ąją, minint Žemės dieną, surengti viršūnių susitikimą klimato klausimais.

Jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) išvedė Vašingtoną iš Paryžiaus klimato susitarimo, tačiau J. Bidenas vėl prie sugrįžo prie šio pakto, vos davęs valstybės vadovo priesaiką.

JAV – pasaulio didžiausia ekonomika – pagal išmetamų visuotinį atšilimą sukeliančių teršalų kiekį yra antra.

„Jungtinės Valstijos tikrai nekantrauja tai padaryti ir bendradarbiauti, siekdamos užtikrinti finansavimą, taip pat padėti įgyvendinti technologišką perėjimą ir plėtoti partnerystes visame pasaulyje“, – pareiškė J. Kerry.

Paryžiaus susitarimas leidžia šalims pačioms spręsti dėl savo įsipareigojimų, taip pat kaip bus vertinamas jų išmetamų teršalų kiekis, bet įpareigoja reguliariai peržiūrėti savo NDC, siekiant įgyvendinti tikslą apriboti pasaulinės temperatūros prieaugį 1,5 laipsnio iki šio šimtmečio pabaigos.

J. Kerry paragino šalis prisiimti griežtesnius įsipareigojimus, nes įgyvendinus iki šiol pareikštus užmojus pagal Paryžiaus susitarimą pasaulio temperatūra veikiausiai padidės keturiais laipsniais.

Kitas svarbus JT viršūnių susitikimas klimato klausimais COP26 vyks lapkričio mėnesį Glazge.

Nors kelios šalys paskelbė apie planus iki šio šimtmečio vidurio tapti neutraliomis klimato atžvilgiu, COP 26 vadovaujantis britas Alokas Sharma (Alokas Šarma) pareiškė: „Dabar turime padaryti daug daugiau, kad tolimi tikslai virstų neatidėliotinais veiksmais.“

„Tiesiog negalime sau leisti dar dešimtmetį svarstyti“, – pridūrė jis.

A. Sharma taip pat kalbėjo apie būtinybę atsisakyti anglių kaip elektros energijos šaltinio, kurti teršalų neišmetančius automobilius ir kovoti su miškų naikinimu.

„Kviečiame visas šalis įsipareigoti siekti kurti klimatui neutralų pasaulį“, – pažymėjo COP 26 vadovas.

 


Šiame straipsnyje: JAVklimato kaitaJohnas Kerry

NAUJAUSI KOMENTARAI

Dr

Dr portretas
Jo, o pats skraido nuosavu lektuvu visur.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių