J. Bidenas pasiuntė Londonui nemalonų įspėjimą

JAV kandidatas į prezidento postą Joe Bidenas perspėjo Jungtinę Karalystę (JK), kad ji privalo gerbti Šiaurės Airijos taikos sutartį išstodama iš Europos Sąjungos (ES), antraip nebus sudarinėjamas prekybos sandoris su JAV, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

„Negalime leisti, kad Didžiojo penktadienio susitarimas, atnešęs taiką Šiaurės Airijai, taptų „Brexito“ auka, – savo tviterio paskyroje parašė J. Bidenas. – Bet koks prekybos sandoris tarp JAV ir JK turi priklausyti nuo to, kaip laikomasi susitarimo ir neleidžiama iškilti sienai. Taškas.“

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pristatė įstatymo projektą, kuris pažeidžia kai kurias išstojimo iš ES susitarimo dalis, įskaitant principus, susijusius su Šiaurės Airija. ES šiam projektui pasipriešinus, blokas sulaukė kaltinimų bandymais padalinti JK teritoriją.

Premjero teigimu, JK privalo turėti galimybę pažeisti kai kurias „Brexito“ sutarties dalis, kuriose pakartotinai įtvirtinami Londono įsipareigojimai 1998 metais sudarytame taikos susitarime, užbaigusiame tris dešimtmečius trukusį smurtą Šiaurės Airijoje.

ES teigimu, bet koks „Brexito“ sutarties pažeidimas gali pakenkti prekybos deryboms ir lemti netvarkingą JK išstojimą iš bloko, kai pasibaigs iki šių metų pabaigos galiosiantis pereinamasis laikotarpis, bei gali apsunkinti sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Bidenas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių