Izraelyje minint Holokaustą gyvenimas sustojo dviem minutėm

  • Teksto dydis:

Izraeliečiai ketvirtadienį nutraukė darbus, gatvėse stabdė savo automobilius, kad kaip kasmet, nulenkę galvas dviem minutėmis tylos pagerbtų šešis milijonus žydų, žuvusių per nacių vykdytą Holokaustą.

Visoje šalyje minėjimo proga gaudė sirenos. Jeruzalėje, triukšmingame Tel Avive ir kituose miestuose iš vidury gatvės sustojusių automobilių išlipę vairuotojai ir šaligatviais ėję pėstieji tas dvi minutes stovėjo tylėdami.

Holokausto atminimo ceremonijos prasidėjo trečiadeinį Jeruzalės Holokausto memoriale „Yad Vashem“, kur kalbėjo ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ir prezidentas Reuvenas Rivlinas.

Šalia dažnai girdimų perspėjimų apie pasaulyje kylančią antisemitizmo bangą nuskambėjo ir naujoviškesnių pasiūlymų – skleisti žinias apie nacių vykdytą genocidą jaunajai kartai.

Socialiniame tinkle „Instagram“ privačiai sukurta 13-metės Holokausto aukos istorija paremta paskyra eva.stories iki ketvirtadienio popietės jau turėjo 800 tūkst. sekėjų. 

Paskyroje pranešimai skelbiami taip, lyg mergaitė tuo metu būtų turėjusi savo „Instagram“ paskyrą.

Sakydamas kalbą trečiadienį vakare B. Netanyahu sakė, kad „šiais laikais mes gyvename paradokse“.

„Viso pasaulio žavėjimąsi žydų valstybe lydi tam tikruose sluoksniuose auganti neapykantos žydams“, – sakė jis.

„Dešinieji radikalai, kairieji radikalai ir islamo radikalai – visi sutaria tik dėl vieno dalyko: neapykantos žydams“, – tęsė premjeras.

Jis taip pat paminėjo šeštadienio šaudynes vienoje Kalifornijos sinagogoje, per kurias žuvo vienas žmogus ir dar trys – įskaitant du izraeliečius – buvo sužeisti.

R. Rivlinas perspėjo nesišlieti prie lyderių, kurie skleidžiančių naujų pavidalų antisemitizmą, bet pačių lyderių prezidentas neįvardijo.

Tačiau B. Netanyahu pastaruoju metu sulaukė kritikos dėl formuojamo aljanso su Europos dešiniojo politinio sparno lyderiais, tokiais kaip Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, siekiant atremti Europos Sąjungos kritiką dėl Izraelio elgesio su palestiniečiais.

V. Orbanas yra kaltinamas, neva savo nacionalistine retorika ir pradėta kampanija prieš JAV žydą milijardierių George'ą Sorosą (Džordžą Sorosą) jis kursto antisemitizmą Vengrijoje.

„Ne kiekviena dešiniosios pakraipos partija Europoje, tikinti imigracijos kontrole arba savo unikalumo apsauga, yra antisemitinė arba ksenofobiška, – kalbėjo R. Rivlinas – Bet politinės jėgos, kurių kalbų, palikimo ir ideologijos dalį sudaro antisemitinės ar rasistinės idėjos,  niekada negali būti mūsų sąjungininkai“. 

Vienoje trečiadienį pasirodžiusioje ataskaitoje taip pat perspėjama dėl išaugusio antisemitizmo Šiaurės Amerikoje ir Europoje, kur anksčiau žydai jautėsi saugūs.

Europos žydų kongreso (EJC) prezidentas Moshe Kantoras (Mošė Kantoras) išreiškė susirūpinimą padėtimi kasmetinėje savo įkurto tyrimų centro „Kantor Center“ ataskaitoje, kurioje pateikiami oficialūs statistiniai duomenys.

„2018-aisiais buvo nužudyta daugiausia žydų per vienus metus per pastaruosius dešimtmečius“, – nurodė M. Kantoras. Jis sakė, kad „žiaurių ir smurto“ incidentų skaičius nuo 2017 metų išaugo 13 procentų.

JAV Antidefamacijos lyga (ADL) antradienį paskelbtoje ataskaitoje nurodo, kad antisemitinių incidentų skaičius JAV 2018 metais buvo priartėjęs prie rekordinio.

Vienas tokių incidentų buvo spalio mėnesio išpuolis Pitsburgo sinagogoje, per kurį žuvo 11 žmonių. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi ataka prieš Amerikos žydus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žydams net jų tėvynainių gyvybės tik biznis.

Po karo

Po  karo portretas
Amerikoje padaugejo zydu 5 milijonais,ar tik ne tu tap vadinamu nuzidytuju saskaita. O dar Pietu Afrika. Uzdrausti visas statybas nuo Baltijos juros iki Peveko. Visur Lietuviu kapu pilna.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių