Izraelis Atminimo dieną pagerbė žuvusius karius ir teroristinių išpuolių aukas

Izraelis prieš 75-ąsias savo įkūrimo metines pirmadienį buvo sustojęs tylos minute pagerbti žuvusių karių ir teroristinių išpuolių aukų.

Atminimo diena, kai 18 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku visoje šalyje aidėjo sirenos, paminėta vyriausybės stumiamoms teismų sistemų reformoms nulėmus didelį politinį ir socialinį susiskaldymą.

„Šiemet, šiomis nesantaikos dienomis, šis [sirenų] garsas yra įtaigesnis, griežtesnis... ir skausmingesnis nei kada nors anksčiau“, – per ceremoniją Jeruzalėje sakė Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas).

„Visi mes, įvairiausi šios šalies žmonės, privalome surasti, kas mus jungia ir vienija. Ir ne tik mūsų kapinėse“, – sakė jis.

Gruodžio pabaigoje pradėjus dirbti naujai premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybei, šalyje kas savaitę vyksta masiniai protestai dėl teismų reformų programos, kritikų vadinamos išpuoliu prieš demokratiją. Šį šeštadienį į Tel Avivo gatves buvo išėję dešimtys tūkstančių žmonių.

Pagal pasiūlymus būtų apribota Aukščiausiojo Teismo įtaka, o politikai turėtų daugiau galimybių paveikti teisėjų skyrimą.

B. Netanyahu partijos „Likud“ ir jos sąjungininkų – kraštutinių dešiniųjų ir žydų ultraortodoksų – koalicinė vyriausybė tvirtina, kad šių pakeitimų reikia norint iš naujo subalansuoti įstatymų leidėjų ir teismų galias.

Kaip ir religines judėjų šventes, Atminimo dieną izraeliečiai mini nuo saulėlydžio iki kitos dienos vakaro. Šalies karių kapinėse, kurių iš viso yra 52, planuojami keli renginiai.

Kelių žuvusių karių šeimos prašė vyriausybės narių nekalbėti renginiuose, kad būtų išvengta neramumų.

Keli ministrai atsitraukė, bet kraštutinių dešiniųjų pažiūrų nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras laikėsi savo ir tvirtino pasakysiantis kalbą Beer Ševoje, net jei trukdys protestuotojai.

Premjero biuro paskelbtame vaizdo įraše B. Netanyahu ragino „visus išrinktus pareigūnus, nuo dešiniųjų iki kairiųjų, atidėti savo nesutarimus ir nesinešti jų į kapines, kad šeimos galėtų tyliai gedėti ir prisiminti savo artimuosius“.

Antradienį vakare Izraelis pagal judėjų kalendorių pradės minėti Nepriklausomybės dieną, kai švenčiamas valstybės įkūrimas.

Palestiniečiai Izraelio įkūrimą 1948 metų gegužės 15 dieną mini kaip Katastrofos (arab. Nakba) pradžią. Kuriantis žydų valstybei daugiau kaip 700 tūkst. palestiniečių buvo išvaryti arba priversti palikti namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisve

Laisve portretas
Free Palestine ! Šalin žydu okupantus !

kauniete

kauniete portretas
KODĖL skanuot neleid-žiat baisu kaip nieks žydu žudiku nepalaiko juk ir tie dar baisiau išžudė vaikus ir senelius Gazoje

Laisve

Laisve portretas
Free Palestine! Salin zydu okupantus!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių