Išrinktoji Švedijos premjerė M. Anderssen pristatė savo kabineto sudėtį

Pirmoji Švedijos premjero postą užėmusi moteris Magdalena Andersson (Magdalena Anderson) antradienį pateikė savo Socialistų partijos mažumos vyriausybės narių sąrašą, kuris, palyginus su ankstesne kabineto sudėtimi, nedaug tepakito.

M. Andersson, anksčiau ėjusi finansų ministrės pareigas, šį portfelį perduoda Mikaeliui Dambergui. Pastarasis anksčiau dirbo vidaus reikalų ministru.

Socialdemokratų partijos lyderės M. Andersson kelias į premjero postą buvo keblus. Praeitą trečiadienį ji buvo išrinkta parlamento vadovauti vyriausybei, bet praėjus vos septynioms valandoms buvo priversta atsistatydinti, kai buvo įstatymų leidėjai atmetė jos pateiktą biudžeto projektą, o iš valdančiosios koalicijos pasitraukė Žaliųjų partijai.

Pirmadienį M. Andersson buvo antrąkart išrinkta premjere, bet dabar turės vadovauti vienos partijos mažumos vyriausybei.

54 metų M. Andersson pakeis premjero poste Stefaną Lofveną (Stefaną Lioveną), užsitikrinusi 101 parlamentaro paramą. Dar 75 įstatymų leidėjai susilaikė, o 173 balsavo „prieš“.

Pagal Švedijos sistemą kandidatui į ministrus pirmininkus nereikia parlamento daugumos palaikymo, tiesiog reikia, kad prieš kandidatą balsuotų ne daugiau kaip pusė (175) deputatų.

M. Andersson paliko Ann Linde (An Lindę) vadovauti Užsienio reikalų, o Peterį Hultqvistą (Pėterį Hultkvistą) – Gynybos ministerijai.

Ankstesnės sudėties kabinete Žaliųjų partijai priklausė aplinkos ir kultūros ministrų portfeliai. Dabar šie du postai atiteko socialdemokratėms Annikai Strandhall (Anikai Strandhel) ir Jeanette Gustafsdotter (Žanet Gustavsdoter).

M. Andersson pakeitė Stefaną Lofveną (Stefaną Lioveną), anksčiau šiais metais atsisakiusį premjero ir socialdemokratų lyderio pareigų. Naujoji ministrė pirmininkė bus formaliai įgaliota eiti pareigas po vėliau antradienį įvyksiančios audiencijos pas karalių Carlą XVI Gustavą (Karlą XVI Gustavą). Tuo metu S. Lofvenas, iki šiol ėjęs laikinojo premjero pareigas, galutinai pasitrauks.

Kiti eiliniai Švedijos parlamento rinkimai turėtų įvykti ateinančių metų rugsėjo 11 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių