Ispanija atsiprašė Bolivijos dėl prezidento E. Moraleso skrydžio blokavimo

  • Teksto dydis:

Ispanija pirmadienį išsakė apgailestavimą dėl diplomatinio ginčo su Bolivija, kurio priežastimi buvo Madrido sprendimas neįleisti tos šalies prezidento Evo Moraleso lėktuvo į Ispanijos oro erdvę, įtariant, kad kartu su juo skrenda ieškomas JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas.

"Ispanija giliai apgailestauja ir atsiprašo, kad tai nutiko. Siūlome savo atsiprašymą ir laikome šią temą baigta", - Ispanijos ambasadorius La Pase Miguelis Angelis Vasquezas sakė po to, kai perdavė rašytinę notą Bolivijos URM.

Bolivija kartu su Venesuela ir Nikaragva pasiūlė prieglobstį Edwardui Snowdenui - buvusiam JAV nacionalinio saugumo agentūros IT kontraktininkui, kuris nutekino žiniasklaidai detalių apie Amerikos vykdomas didelio masto elektroniniu šnipinėjimo programas, o dabar yra ieškomas Vašingtono.

Anksčiau šį mėnesį E.Moralesui grįžtant į savo šalį iš Maskvos, Europos pareigūnai nukreipė jo lėktuvą į Austriją ir apieškojo, pasklidus gandams, kad tame lėktuve yra E.Snowdenas.

Tas prieštaringai vertinamas incidentas įaudrino Lotynų Ameriką: tiek kairiosios, tiek dešiniosios pakraipos vyriausybės reiškė pasipiktinimą dėl tokio elgesio.

Venesuelos užsienio reikalų ministras Elias Jaua pareiškė, kad tas incidentas buvo "išpuolis prieš prezidento Moraleso gyvybę", atkartodamas pačios Bolivijos poziciją.

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff sakė esanti "pasipiktinusi" dėl elgesio su E.Moralesu, pridūrusi, kad tai "provokacija", kuri susijusi su "visa Lotynų Amerika".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių