Įkalintam buvusiam graikų neonacių partijos lyderiui gresia draudimas dalyvauti rinkimuose

  • Teksto dydis:

Graikijos vyriausybė siekia uždrausti kraštutinių dešiniųjų politinei partijai, kuriai vadovauja įkalintas buvęs įstatymų leidėjas, dalyvauti vėliau šiais metais vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

42 metų Ilijas Kasidiaris (Ilias Kasidiaris) prieš dvejus metus įkūrė Graikijos nacionalinę partiją. Šiuo metu jis atlieka 13 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už narystę nusikalstamoje organizacijoje kaip buvęs neonacių šaknų turinčios politinės partijos „Auksinė aušra“, siejamos su daugybe smurtinių išpuolių gatvėse, pagrindinis narys.

Penktadienį parlamentas paskelbė siūlomą teisės akto pataisą, pagal kurią I. Kasidiario partija negalėtų dalyvauti rinkimuose, nes jos lyderis buvo nuteistas už sunkius nusikaltimus, ir partija „netarnautų laisvam [Graikijos] demokratinės konstitucijos veikimui“.

Antradienį įstatymų leidėjai balsuos dėl šios pataisos.

Opozicinės partijos pritaria šiam draudimui, tačiau Graikijos komunistų partija pavadino pakeitime nurodytus kriterijus pernelyg plačiais ir leidžiančiais jais piktnaudžiauti politiniais tikslais.

2012–2019 metais „Auksinė aušra“ buvo atstovaujama parlamente po keturių iš eilės rinkimų, vykusių per didelę finansų krizę.

2020 metais teismas įkalino I. Kasidiarį ir kitus partijos vadovybės narius už vadovavimą nusikalstamai organizacijai, kuri vykdė smurto kampaniją prieš migrantus ir ideologinius priešininkus.

„Demokratijos turi moralinę pareigą apsisaugoti nuo savo priešų, – ketvirtadienį savo kabineto nariams sakė centro dešiniųjų ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis). – Jos negali įteisinti ir, žinoma, negali finansuoti organizacijų, kurios atvirai siekia joms pakenkti.“

Prieš balandį vyksiančius visuotinius rinkimus viešosios nuomonės apklausos rodo, kad Graikijos nacionalinė partija peržengtų 3 proc. balsų slenkstį, reikalingą atstovavimui parlamente.

Telefono žinutėje iš kalėjimo centrinėje Graikijoje, kuri buvo paskelbta internete, I. Kasidiaris pavadino teisės akto pataisą nedemokratiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
terminas gresia cia visai netinka nes normaliems zmonems fasistu nereikia 1 norvegu monarhijo breivykas ta parodo o nato ir yra ju kurinys svabo programoje ka matome visi neveltui erdoganas jau atsiriboja nuo sios priklausomybes nereikia karo ir prievartos o ramaus gyvenimo be ju diktaturos ===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių