A. Guterresas siūlo išeitį Ukrainos grūdų iniciatyvai

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) per pirmadienį Niujorke įvykusį susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu pasiūlė kelią į priekį dėl Ukrainos grūdų eksporto pratęsimo.

A. Guterresas įteikė S. Lavrovui laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame išdėstė siūlomą kelią į priekį siekiant šio susitarimo patobulinimo, pratęsimo ir išplėtimo, sakoma generalinio sekretoriaus atstovo pareiškime.

Pagal pernai liepą pasiektą susitarimą leidžiama eksportuoti ukrainietiškus grūdus Juodąja jūra. Šis kelias buvo blokuotas Rusijai užpuolus savo kaimynę.

Grūdų iš Ukrainos eksportas yra gyvybiškai svarbus pasaulio maisto saugumui.

Panašus laiškas buvo nusiųstas dviem kitoms susitarimą pasirašiusioms šalims – Ukrainai ir Turkijai, nurodoma A. Guterreso atstovo pareiškime.

Išstudijuosime mums raštu pateiktas idėjas... Kol kas didelės pažangos nebuvo.

Juodosios jūros grūdų inciatyva vadinamas susitarimas kovo 19 dieną buvo antrą kartą pratęstas, tačiau ne 120 dienų periodui, kaip anksčiau. Rusija, kuri skundėsi dėl kliūčių jos pačios eksportui, reikalavo, kad pratęsimas galiotų tik 60 dienų.

Anksčiau šį mėnesį Maskva sakė, jog reikia įvykdyti virtinę sąlygų, kad Rusija pratęstų minimą susitarimą ilgiau nei iki gegužės 18-osios.

Rusijos maisto ir trąšų eksportui į pasaulio rinkas netaikomos jokios sankcijos, bet yra problemų dėl antrinių sankcijų laivybos ir draudimo kompanijoms, bankams.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pateikė Juodosios jūros grūdų inciatyvos pratęsimo sąlygų sąrašą. Jame yra reikalavimas leisti Rusijos bankui „Rosselchozbank“ vėl prisijungti prie tarptautinės tarpbankinės finansinės informacijos perdavimo ir mokėjimų sistemos SWIFT.

Taip pat turi būti atnaujintas žemės ūkio technikos, atsarginių dalių ir paslaugų tiekimas, sakoma pareiškime.

A. Guterresas sakė atkreipęs dėmesį į Rusijos išreikštą susirūpinimą dėl trąšų.

„Išstudijuosime [generalinio sekretoriaus] mums raštu pateiktas idėjas... Kol kas didelės pažangos nebuvo“, – sakė S. Lavrovas. Jo žodžiai cituojami Užsienio reikalų ministerijos pranešime.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJungtinės TautosSergejus Lavrovasgrūdaieksportasmaisto krizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių