Gegužės 1-ąją lydi darbininkų ir aktyvistų protestai

  • Teksto dydis:

Įvairiose pasaulio šalyse Tarptautinę darbo dieną minintys darbininkai ir aktyvistai ragino vyriausybes spręsti su jų darbu susijusias problemas.

Daugelyje šalių ši diena paskelbta laisvadieniu, bet kai kuriose vietose draudžiama veikla, galinti peraugti į gyventojų susirėmimus su pareigūnais.

Žemiau apžvelgiami Tarptautinės darbo dienos įvykiai keliose valstybėse.

Rusija

Maskvoje daugiau nei 100 tūkst. žmonių išėjo į gatves dalyvauti tradiciniame Gegužės 1-osios parade.

Maskvos profesinių sąjungų federacija pranešė, kad nuo Raudonosios aikštės prasidėjusioje eisenoje pagrindinėmis sostinės gatvėmis žygiavo maždaug 120 tūkst. žmonių.

Pastaraisiais metais šis paradas tapo puikiai surežisuotu Rusijos valdžios pareigūnų ir valdančiosios partijos Vieningoji Rusija galios demonstravimu. Demonstracijos dalyviai susilaiko nuo valdžios kritikos.

Sankt Peterburge, antrame pagal dydį Rusijos mieste, prie oficialios Gegužės 1-osios demonstracijos prisijungė ir May Day rusai, nepatenkinti valdžios bandymais riboti interneto laisvę.

Nepaisydami lietingo oro, keli šimtai žmonių dalyvavo eisenoje Sankt Peterburge, protestuodami prieš vyriausybės sprendimą blokuoti populiarią susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

Maskvoje pirmadienį dėl šios programėlės uždraudimo vykusiame proteste dalyvavo maždaug 10 tūkst. žmonių.

Turkija

Stambulo policija sulaikė keliolika žmonių, bandžiusių surengti eitynes iki populiarios Taksimo aikštės ir taip išreikšti savo nepasitenkinimą draudimu ten rengti Gegužės 1-osios renginius.

Šioje aikštėje draudžiama rengti demonstracijas dėl saugumo priežasčių, o prieigą prie jos užtvėrusi policija į ją įleidžia tik nedideles grupeles profesinių sąjungų atstovų, norinčių padėti gėlių prie ten esančio paminklo.

Tačiau maždaug 25 žmonių grupė pabandė prasiveržti į aikštę, skanduodami „Taksimo aikštė negali būti uždaryta Gegužės 1-ąją“. Tačiau juos apsupo specialiosios policijos pajėgos.

Pagrindinės profesinių sąjungų grupės turėjo rengti masines eitynes valdžios leidžiamose Ankaros ir Stambulo vietose.

Turkijos darbininkų judėjimui Taksimo aikštė turi simbolinę reikšmę. 1977 metais per Gegužės 1-osios šventę iš netoliese esančio pastato į minią buvo paleisti šūviai; per šį incidentą žuvo 34 žmonės.

Graikija

Tūkstančiai graikų dalyvavo mažiausiai trijose atskirose Gegužės 1-osios demonstracijose Atėnų centre.

Antradienį dėl šią dieną surengto streiko buvo uždaryti muziejai, uoste neveikė keltai, o visuomeninis transportas kursavo rečiau.

Pasak policijos, pirmojoje Atėnuose vykusioje demonstracijoje, kurią organizavo vienos komunistinės partijos vadovaujama profesinė sąjunga, dalyvavo mažiausiai 7 tūkst. žmonių. Protesto dalyviai pražygiavo pro parlamentą ir pagrindine gatve nuėjo prie JAV ambasados.

Dar keturios demonstracijos turėjo įvykti antrame pagal dydį Graikijos šiauriniame Salonikų mieste.

Gegužės 1 dieną nevažinėja tarpmiestiniai ir priemiestiniai traukiniai, troleibusai, neveikia keltai. Atėnuose metropoliteno traukiniai ir autobusai važinėja rečiau.

Šri Lanka

Šri Lankos vyriausybė atidėjo Gegužės 1-sosios demonstracijas ir eisenas dėl savaitę trunkančios budistų Vesako šventės, kai minimi Budos gimimas, nubudimas ir mirtis. Šiemet ši šventė baigsis gegužės 2-ąją.

Vyriausybės pranešime sakoma, kad toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į didelę įtaką šalyje turinčių budistų vienuolių prašymą.

Vyriausybė paprašė politinių partijų ir profesinių sąjungų nerengti demonstracijų gegužės 1 dieną. Tačiau kai kurios jų pranešė nepaisysiančios šio vyriausybės nurodymo ir pažymėsiančios šią dieną.

Paprastai Šri Lankos politinės partijos ir profesinės sąjungos Tarptautinę darbo dieną mini spalvingais paradais ir milžiniškomis sueigomis, taip demonstruodamos savo politinę galią.

Vyriausybė pažadėjo Tarptautinę darbo dieną paminėti gegužės 7-ąją.

Filipinai

Maždaug 5 tūkst. įvairioms grupėms atstovaujančių žmonių surengė demonstraciją prie prezidento rūmų Maniloje, protestuodami, kad nevykdomas šalies prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) rinkimų pažadas nutraukti darbo pagal trumpalaikes sutartis praktiką.

Protestuotojai taip pat reikalavo, kad vyriausybė spręstų mažo darbo atlygio, bedarbystės problemas ir užbaigtų profesinių sąjungų represijas.

Pietų Korėja

Tūkstančiai profesinių sąjungų narių surengė demonstraciją Seulo centre, reikalaudami kelti minimalų darbo užmokestį ir spręsti kitas problemas.

Susirinkusieji skandavo šūkius, raginančius vyriausybę įvesti 10 tūkst. vonų (7,74 euro) siekiantį minimalų valandinį darbo užmokestį ir nenuolatinius darbuotojus prilyginti nuolatiniams, mokant jiems vienodą darbo atlygį ir užtikrinant vienodas teises.

Eitynes organizavo Korėjos profesinių sąjungų sąjunga.  Policijos duomenimis, jose dalyvavo maždaug 10 tūkst. žmonių.

Profsąjungų nariai taip pat reikalavo, kad vyriausybė atsisakytų laivų statybos ir automobilių pramonės restruktūrizavimo ir vykdytų reformas milžiniškose konglomeratuose, kurie daro didelę įtaką Pietų Korėjos ekonomikai.

Indonezija

Džakartoje prie prezidentūros susirinko maždaug 10 tūkst. įvairių profesinių sąjungų darbininkų, kurie taip pat pateikė savo reikalavimus.

Dauguma mitinge dalyvavusių darbininkų susirinko iš Džakartos ir jos priemiesčių, tačiau buvo ir atvykusių iš Vakarų Javos ir Surabajos.

Protestuotojai ragino vyriausybę imtis priemonių darbo vietų perkėlimui į kitas šalis pažaboti ir darbo užmokesčiui padidinti. Jie taip pat prašė vyriausybės uždrausti šalyje dirbti užsieniečiams, dėl kurių neva mažėja galimybės įsidarbinti vietos gyventojams.

Kambodža

Maždaug 2 tūkst. tekstilės pramonės darbininkų susirinko į profsąjungos organizuotą mitingą Pnom Penyje.

Darbinininkai planavo žygiuoti iki Nacionalinio Susirinkimo pastato ir paraginti įstatymų leidėjus spręsti jų problemas, tačiau buvo sulaikyti riaušių policijos pareigūnų.

Tačiau netoli sostinės ministras pirmininkas Hun Senas gegužės 1-ąją susitiko su maždaug 5 tūkst. tekstilės pramonės darbuotojų. Jis padėkojo darbininkams už jų darbą pranešdamas, kad kiekvienas jų gaus po 50 tūkst. rielių (10,38 euro). Artėjant liepos mėnesį numatytiems visuotiniams rinkimams Hun Senas siekia įsiteikti dideliam būriui drabužių pramonės darbininkų, kurių profesinės sąjungos tradiciškai remia opoziciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sadamas

Sadamas portretas
Kur Lietuva? Bailiai sėdi nosies bijo iškišti !!!! Kur dingo Skripaliai?????? Šunsnukiai !!!!!

nigga

nigga portretas
Todel kad lietuviai bailus baudziaunykai ir nekovoja pries isnaudotojus kaip normaliose salyse todel taip ir gyvenam.

Kaunas

Kaunas portretas
Ko pas mus niekas neorganizavo mitongų su reikalavimais,matut tenkina gėdingas minimalus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių