„Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą Latvijai

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ šeštadienį sustabdė gamtinių dujų tiekimą Latvijai, tvyrant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių dėl karo Ukrainoje ir Rusijai paskelbtų griežtų Europos ir JAV sankcijų.

„Šiandien „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą Latvijai... dėl [pirkimo] sąlygų pažeidimų“, – sakoma bendrovės pranešime, paskelbtame per platformą „Telegram“.

Latvija yra priėmusi sprendimą nuo sausio 1-osios visiškai atsisakyti rusiškų dujų importo. Saeima priėmė energetikos įstatymo pataisų, įpareigojančių diversifikuoti gamtinių dujų tiekimo maršrutus ir sukaupti strategines dujų atsargas.

Ekonomikos ministrė Ilzė Indriksonė šeštadienį sakė, kad Latvija, kaip rodo dabartiniai skaičiavimai, dujų per artėjantį šildymo sezoną nepristigs.

Ji sakė naujienų agentūrai BNS, kad Latvija bet kokiu atveju nebeplanavo gauti dujų iš Rusijos.

„Dabartiniai skaičiavimai rodo, kad Latvija bus aprūpinta dujomis. Parūpinsime pakankamą dujų kiekį šildymo sezonui“, – pabrėžė I. Indriksonė.

Latvijos gamtinių dujų bendrovė „Latvijas gaze“ penktadienį pareiškė, jog perka rusiškas gamtines dujas iš kitų tiekėjų ir už jas atsiskaito eurais, kaip reikalaujama pagal Latvijoje galiojančias reguliavimo nuostatas.

Bendrovės vadovas Aigaras Kalvytis sakė, kad per pastarąjį mėnesį į Latviją iš Rusijos buvo gauta maždaug 1 teravatvalandė (TWh) dujų.

Pasak A. Kalvyčio, dujos nėra perkamos tiesiogiai iš „Gazprom“, tačiau įvardyti naują tarpinį tiekėją, iš kurio Rusijoje perkamos dujos, jis atsisakė.

„Latvijas gaze“ taip pat tvirtina, jog nėra vienintelė gamtinių dujų prekiautoja, perkanti ir gaunanti rusiškas gamtines dujas Baltijos šalių regione.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą, dujų tiekimas Latvijai iš Rusijos kelis kartus buvo nutrūkęs ir sustojęs.

Tačiau nuo birželio vidurio dujų tiekimas iš Rusijos didėja.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo Rusijos koncernas „Gazprom“, 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Trečiadienį „Gazprom“ drastiškai sumažino dujų tiekimą Europai – Rusiją ir Vokietiją jungiančiu dujotiekiu „Nord Stream 1“ plūstantis energijos išteklių srautas buvo sumažintas nuo 40 proc. iki maždaug 20 proc. šio vamzdyno pajėgumų.

Rusijos valstybinė įmonė pirmadienį informavo sumažinsianti tiekimą iki 33 mln. kubinių metrų per parą. Šis kiekis yra perpus mažesnis negu buvo praeitą savaitę atnaujinus tiekimą po 10 dienos trukusios pertraukos dėl techninės priežiūros darbų.

Europos Sąjungos šalys kaltina Rusiją tyčia ribojant tiekimą dėl Vakarų šalių sankcijų, įvestų Maskvai už intervenciją Ukrainoje.

„Gazprom“ argumentavo, kad turėjo sustabdyti vieną iš paskutinių dviejų likusių „Nord Stream“ dujų pumpavimo turbinų dėl „variklio techninės būklės“.

ES šią savaitę susitarė dėl plano mažinti dujų vartojimą, demonstruodama solidarumą su Vokietija.


Šiame straipsnyje: LatvijaGazpromdujų tiekimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių