„Gazprom“ ir Ukraina pasirašė dokumentų paketą dėl dujų tranzito pratęsimo

Rusijos koncernas „Gazprom“, Ukrainos valstybinė energetikos grupė „Naftogaz“, Ukrainos dujų perdavimo sistemos operatorius ir Ukrainos teisingumo ministerija, vadovaudamiesi gruodžio 20-osios ketinimų protokolu, pasirašė dokumentų paketą dėl dujų tranzito pratęsimo nuo 2020 metų, pranešė „Gazprom“.

„Po penkias dienas trukusių intensyvių dvišalių derybų Vienoje buvo priimti galutiniai sprendimai ir pasiekti galutiniai susitarimai. Tuo pat metu pasirašytas visas susitarimų ir sutarčių rinkinys, ir šie susitarimai išties yra didelis paketinis sandoris, atkuriantis šalių interesų pusiausvyrą. Nuo šios dienos šie dokumentai įgyja teisinę galią ir užtikrina Rusijos dujų tranzitą per Ukrainą po 2019 metų gruodžio 31 dienos“, – žurnalistams sakė „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

„Gazprom“ ir „Naftogaz“ pasirašytu neatšaukiamu susitarimu šalys atsisako visų abipusių pretenzijų arbitražuose ir ieškinių teismuose, kurių nagrinėjimuose galutinės nutartys nepriimtos, atsisako ateityje jas reikšti ir teikti pagal 2009-ųjų sausį pasirašytas dujų tiekimo ir tranzito sutartis.

„Gazprom“ ir Ukrainos teisingumo ministerija pasirašė neatšaukiamą taikos susitarimą, kuriuo Ukraina atsisako visų esamų ir galimų ateityje pretenzijų koncernui „Gazprom“ pagal Ukrainos antimonopolinio komiteto sprendimą.

„Gazprom“ ir „Naftogaz“ pasirašė susitarimą dėl dujų transportavimo per Ukrainos teritoriją organizavimo.

„Naftogaz“ veiks kaip tranzitą organizuojanti įmonė, prisiims atitinkamą riziką“, – teigiama „Gazprom“ pranešime.

„Naftogaz“ ir Ukrainos dujų perdavimo sistemos operatorius pasirašė transportavimo susitarimą, o „Gazprom“ ir Ukrainos dujų perdavimo sistemos operatorius – operatorių bendradarbiavimo susitarimą.

Ukraina įsipareigojo rezervuoti magistralinių dujotiekių pajėgumus rusiškų dujų tranzitui per artimiausius penkerius metus iš viso 225 mlrd. kubinių metrų apimtimis: 65 mlrd. kubų 2020 metais ir po 40 mlrd. kubų 2021-2024 metais.

Sandorio su „Gazprom“ sudarymą patvirtinęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, jog per penkerius jo galiojimo metus Ukraina gaus iš jo mažiausiai 7 mlrd. JAV dolerių (6,26 mlrd. eurų) pajamų. V. Zelenskio žodžiais, sutartis su rusiškų dujų eksporto vamzdynais monopolininku gali būti pratęsta dar dešimčiai metų.

„Naftogaz“ vadovas Jurijus Vitrenka akcentavo, jog į naują rusiškų dujų tranzito sutartį įtraukta „pumpuok arba mokėk“ sąlyga.

„Tai yra pirmas kartas Ukrainos istorijoje, kai „Gazprom“ pasirašė tranzito sutartį pagal Europoje taikomą principą „pumpuok arba mokėt“. Iki šiol „Gazprom“ dujas tiekė pagal sąlygą „imk arba mokėk“ – naudingą Rusijai, bet nenaudingą Ukrainai“, – pabrėžė J. Vitrenka.

Praėjusios savaitės pabaigoje, vykstant deryboms Austrijos sostinėje, „Gazprom“ sumokėjo „Naftogaz“ Stokholmo tarptautinio arbitražo priteistus 2,9 mlrd. JAV dolerių, o šios savaitės pradžioje Ukraina atsisakė 7,4 mlrd. JAV dolerių finansinės pretenzijos Rusijos dujų gigantui už jos antimonopolinių taisyklių pažeidimus.

Maskvos ir Kijevo derybos dėl tiesioginio rusiškų dujų tiekimo Ukrainai, nutrūkusio 2015-ųjų lapkritį, planuojamos 2020-ųjų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha ha ha

ha ha ha portretas
europa dabar tures padengti haholu duju sunaudojima,nes taip daryti hahlendija pripratino europa,kam moket jeigu kvailiai moka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių