G-7 sieks nustatyti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą

Didžiojo septyneto (G-7) valstybės, siekdamos sugriežtinti Maskvai taikomas sankcijas, penktadienį pareiškė, kad „skubiai“ sieks nustatyti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą.

„Įsipareigojame skubiai baigti rengti ir įgyvendinti šią priemonę“, – sakoma G-7 finansų ministrų pareiškime, nenurodant viršutinės ribos dydžio.

„Norime suburti plačią koaliciją, kad ji būtų kuo veiksmingesnė, ir raginame visas šalis, kurios vis dar siekia importuoti rusišką naftą ir naftos produktus, įsipareigoti tai daryti tik tokiomis kainomis, kurios yra lygios arba mažesnės už viršutinę kainų ribą“, – priduriama jame.

Septynių labiausiai išsivysčiusių valstybių grupės lyderiai birželio pabaigoje susitarė siekti įvesti naftos pardavimo kainų „lubas“, tokiu būdu užgniaužiant Maskvai pajamų šaltinį, reikalingą karui Ukrainoje finansuoti, taip pat sumažinti pasaulines energijos kainas.

Pasak JAV iždo sekretorės Janet Yellen (Džanet Jelen), priemonės tikslas yra neleisti Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui gauti lėšų, reikalingų tęsti karą Ukrainoje ir remti Rusijos ekonomiką.

Vienas G-7 grupės pareigūnas praėjusio mėnesio pabaigoje paaiškino, kad maksimali kaina išliks didesnė už gavybos savikainą, todėl Maskvai nebus ekonomiškai prasminga nutraukti pardavimus naftą importuojančioms šalims.

„Žinome, kad yra didelis skirtumas tarp gamybos kainos ir to, ką šiandien gauna Rusija“, – žurnalistams teigė pareigūnas, pažymėdamas, kad tikslas yra „sukurti ekonomines paskatas Rusijai toliau gaminti naftą, bet tuo pačiu metu neleisti jai gauti perteklinių pajamų“.

Pareigūnas pripažino, kad planas turi būti baigtas iki gruodžio 5 dienos, kai įsigalios ES draudimas draudikams ir perdraudikams apdrausti rusiškos naftos transportavimą.

Vašingtonas siekia susitarti dėl šio draudimo išimčių taikymo naftos, kuri bus parduodama už mažesnę nei viršutinė kainą, transportavimo draudimui.

Didžiausias iššūkis yra pasiekti, kad kuo daugiau šalių sutiktų su viršutine kainų riba ir manoma, kad šis klausimas bus pagrindinė Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių diskusijų tema susitikime Balyje lapkričio 15 ir 16 dienomis.


Šiame straipsnyje: G-7naftarusiška naftakainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių