G-20 finansų ministrai Indonezijoje aptaria gresiančią energetikos ir maisto katastrofą

  • Teksto dydis:

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai penktadienį susitiko Indonezijoje derybų dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą padarinių, o renginio šeimininkai perspėjo, kad nesugebėjimas įveikti energetikos ir maisto krizių virstų katastrofa.

Dviejų dienų trukmės susitikimas kurortinėje Balio saloje prasidėjo karo, kuris sukrėtė rinkas, padidino maisto kainas ir sukėlė milžinišką infliaciją, šešėlyje. Be to, prieš savaitę Maskvos vyriausiasis diplomatas išėjo iš derybų su šio forumo užsienio reikalų ministrais.

Indonezijos finansų ministrė Sri Mulyani Indrawati (Šri Muljani Indravati), sakydama įžanginę kalbą, paragino ministrus dirbti kartu vadovaujantis „bendradarbiavimo dvasia“, nes „pasaulis stebi“, kaip priimami sprendimai.

„Mūsų nesėkmės kaina būtų didesnė nei galime sau leisti, – sakė ji delegatams. – Humanitarinės pasekmės pasauliui ir daugeliui mažas pajamas gaunančių šalių būtų katastrofiškos.“

Įtakingiausi pasaulio finansų pareigūnai, įskaitant JAV iždo sekretorę Janet Yellen (Džanet Jelen), aptars, kaip ekonomikos turi būti gaivinamos po koronaviruso pandemijos. Tačiau dabar darbotvarkėje dominuoja karas Ukrainoje bei jo poveikis ir taip trapiam pasaulio ekonomikos atsigavimui.

„Rusija yra vienintelė atsakinga“

„Rusija yra vienintelė atsakinga už neigiamą šalutinį poveikį pasaulio ekonomikai“, – sakė J. Yellen Rusijos delegacijai atidarymo posėdyje. Ją cituoja vienas Iždo departamento pareigūnas.

„Rusijos pareigūnai turėtų pripažinti, kad toliau remdami Putino režimą jie prisideda prie siaubingų šio karo padarinių. Jums tenka bendra atsakomybė už nekaltai žuvusius žmones“, – kalbėjo J. Yellen.

Kaip pranešė vienas Kanados pareigūnas, šalies finansų ministrė Chrystia Freeland (Kristija Friland), turinti ukrainietiškų šaknų, pareiškė Rusijos delegacijos nariams, kad jie yra atsakingi už „karo nusikaltimus“ Ukrainoje dėl savo paramos invazijai.

„Karo nusikaltimus vykdo ne tik generolai, bet ir ekonominiai technokratai, leidžiantys karui vykti ir tęstis“, – per atidarymo sesiją sakė pareigūno cituota Ch. Freeland.

Susitikime virtualiai dalyvauja ir Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas bei Ukrainos finansų ministras Serhijus Marčenka.

Dalyvauti asmeniškai derybose Maskva pasiuntė Rusijos finansų viceministrą Timūrą Maksimovą, taip pat centrinio banko pareigūnę Jelizavetą Danilovą.

Pasak kanadiečių pareigūno, Ch. Freeland taip pat teigė, kad karas šiuo metu yra „didžiausia grėsmė“ pasaulio ekonomikai, antrindama panašų pareiškimą išvakarėse padariusiai J. Yellen.

Pastaroji pavadino Rusijos karą prieš Ukrainą „didžiausiu iššūkiu“ pasaulio ekonomikai. Iždo sekretorė taip pat pabrėžė, kad V. Putino vyriausybės nariams „ne vieta“ Indonezijos forume.

Po Rusijos delegacijos pasisakymo susitikime vienas Vakarų pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Maskva asmeniškai nesiuntė savo finansų ministro ar centrinio banko vadovės dėl „labai tiesioginės kritikos“, išsakytos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui per praėjusią savaitę Balyje vykusias derybas.

Šįkart – be boikoto

Susitikime daugiausia dėmesio skiriama maisto ir energetikos krizėms, dėl karo ištikusioms pasaulio ekonomiką.

„Putino veiksmai, įskaitant žemės ūkio objektų naikinimą, grūdų ir žemės ūkio įrangos vagystes ir faktinę Juodosios jūros uostų blokadą, prilygsta maisto kaip karo ginklo naudojimui“, – popietiniame susitikime kalbėjo Y. Jellen.

S. M. Indrawati teigė, kad nariai „nustatė, jog G-20 turi imtis konkrečių veiksmų“, kad išspręstų maisto trūkumo problemą ir padėtų šalims, kurioms to reikia.

Italijos ekonomikos ministras Daniele Franco (Danielė Frankas) kreipėsi į ministrus su žinia, kad jiems „tenka svarbus vaidmuo siekiant išvengti, kad maisto stygius nevirstų humanitarine krize“, pranešė vienas italų pareigūnas.

J. Yellen taip pat spaudžia G-20 sąjungininkes nustatyti Rusijos naftos kainų viršutinę ribą, siekiant apriboti prezidento V. Putino galimybes finansuoti karą, priversti Maskvą nutraukti invaziją ir sumažinti energijos išteklių kainas.

Balandį daugelio šalių finansų pareigūnai su J. Yellen priešakyje išėjo iš salės, kai Rusijos atstovai kalbėjo per G-20 susitikimą Vašingtone.

Tačiau penktadienį tokia akcija nebuvo pakartota.

Vis tik mažai tikėtina, kad dėl nesutarimų su Rusija šeštadienį pasibaigus deryboms bus paskelbtas galutinis komunikatas.

„Veikti išvien“

G-20 pirmininkaujanti Indonezija, vykdanti neutralią užsienio politiką, nepasidavė Vakarų spaudimui nekviesti į forumą Rusijos.

„Tai nelengvas metas, turint omenyje mūsų įvairialypę narystę... taip pat mūsų pozicijų ir požiūrių skirtumus“, – sakė S. M. Indrawati.

„Turime veikti išvien, kad parodytume, kodėl G-20 nusipelnė savo, kaip svarbaus tarptautinio bendradarbiavimo forumo, reputacijos“, – paragino ji.

Tačiau susodinti visų šalių atstovus prie bendro stalo buvo nelengva.

Kartu su kolegomis iš Maskvos ir Kyjivo tik virtualiai dalyvavo Kinijos finansų ministras Liu Kunas ir naujasis Jungtinės Karalystės iždo sekretorius Nadhimas Zahawi (Nadimas Zahavis).

Tarptautinio valiutos fondo vadovė Kristalina Georgijeva pasirodys asmeniškai. Trečiadienį ji pareiškė, kad dėl Maskvos invazijos pasaulio ekonomikos perspektyvos „gerokai aptemo“.

Tuo metu Europos Centrinio Banko prezidentė Christine Lagarde (Kristin Lagard) dalyvauja virtualiai, o Pasaulio banko vadovas Davidas Malpassas (Deividas Malpasas) apskritai nepasirodys forume.

Šis renginys yra lapkritį Indonezijos saloje vyksiančio viršūnių susitikimo, kuriame daugiausiai dėmesio turi būti skiriama pasaulio atsigavimui po COVID-19 pandemijos, preliudija.

Kiti ministrų penktadienį svarstomi klausimai yra skaitmeninė finansinė aprėptis (daugiau kaip 1 mlrd. pasaulio gyventojų vis dar neturi galimybės naudotis banko sąskaita), taip pat terminas, iki kurio turi būti peržiūrėtos tarptautinės mokesčių taisyklės.


Šiame straipsnyje: g-20energetikos krizėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių