Nuogąstaujant dėl koronaviruso plitimo, Europos akcijų indeksai krenta 6–9 procentais

  • Teksto dydis:

Vis didėjant nuogąstavimams dėl koronaviruso plitimo, kurių nesumažino net JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) veiksmai, pagrindiniai Europos akcijų indeksai pirmadienį sparčiai smunka.

Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios krito 7,81 proc. iki 275,80 punkto. Kiek anksčiau pirmadienį šis rodiklis buvo nusileidęs 9,1 proc. ir pasiekęs žemiausią nuo 2012 metų lapkričio mėnesio lygį.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 nuo sesijos pradžios smuko 6,32 proc., Vokietijos DAX – 7,47 proc., Prancūzijos CAC 40 – 8,94 proc., Ispanijos IBEX 35 – 9,02 proc., o Italijos FTSE MIB – 7,81 procento.

JAV centrinis bankas bazinę palūkanų normą sumažino 1 procentiniu punktu iki 0–0,25 procento. Taip pat buvo paskelbta apie planus dėl papildomo vyriausybės obligacijų pirkimo už mažiausiai 500 mlrd. JAV dolerių ir hipoteka užtikrintų vertybinių popierių pirkimo už mažiausiai 200 mlrd. JAV dolerių. Be to, bus imtasi papildomų priemonių, pagal kurias komerciniams bankams bus skiriamas likvidumas.

FRS paragino bankus panaudoti turimas atsargas kreditavimo didinimui.

Centrinis bankas taip pat pareiškė esąs pasirengęs panaudoti „visas turimas priemones ir užtikrinti paskolų prieinamumą namų ūkiams ir verslui“.

„Rinkos dalyviai baiminasi, jog FRS žino kažką, ko nežino jie“, – pareiškė banko „Joh Berenberg Gossler“ analitikas Ulrichas Urbanas.

„Be to, [rinkose] matyti šioks toks skepticizmas dėl to, ar tolesnis normos mažinimas galėtų rimtai paremti ekonomiką. Investuotojai nori matyti biudžeto lėšomis finansuojamų paskatų“, – pažymėjo ekspertas, kurį cituoja agentūra „Bloomberg“.

Didžiojo septyneto (G7) šalių lyderiai planuoja pirmadienį surengti neeilinę vaizdo konferenciją ir aptarti priemones, kurios padėtų kovoti su koronaviruso plitimu ir paremti ekonomiką.

Tuo tarpu Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai tikisi susitarti dėl ekonominių priemonių, kurių jau buvo ar dar bus imtasi dėl koronaviruso protrūkio, koordinavimo.

Bene sparčiausiai Europos akcijų rinkose pirmadienį smunka oro bendrovių ir kelionių operatorių akcijų kursai.

Didžiosios Britanijos pigių skrydžių įmonės „easyJet“ akcijų kursas krito 26,2 proc., aviacijos grupės „International Consolidated Airlines Group“ (IAG) – 24,1 proc., Prancūzijos ir Nyderlandų „Air France-KLM“ – 16,7 proc., o Vokietijos kelionių operatorės TUI – 30,4 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių