Europa iš Ukrainos tikisi pokyčių

Artėjant Europos Sąjungos ir Rytų patnerystės viršūnių susitikimui Vilniuje, kur tikimasi su Ukraina pasirašyti asociacijos sutartį, Europos Sąjunga vis dažniau Ukrainos prezidentą ragina spręsti įkalintos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko klausimą, o opozicijos partijas kviečia susitarti dėl vieno kandidato 2015-ųjų prezidento rinkimuose. Tačiau politikos ekspertai sako, kad tai kol ka opozicijai – per sunki užduotis.

Įkalintos septyneriems metams J. Tymošenko šalininkai nesitraukia iš palapinių miestelio Kriaščiatike, pagrindinėje Kijevo gatvėje, šalia Pečiorų rajono teismo,kur buvo teisiama buvusi premjerė.

Jie ir specialiąją misiją Ukrainoje atliekantys Aleksandras Kwasniewskis bei Patas Coxas reikalauja opozicijos lyderę kuo greičiau išlaisvinti. Pasak Europos Parlamento pasiuntinių, dar iki rudens tikimasi susitarti su  Ukrainos prezidentu dėl J. Tymošenko išlaisvinimo. Europos žmogaus teisų teismas yra paskelbęs, kad Kijevo teismas, pasiuntęs už grotų J. Tymošenko, yra neteisėtas.

J. Tymošenko išlaisvinimo klausimas – vienas iš esminių Ukrainai siekiant eurointegracijos. Tokios pozicijos laikosi daugelis Europos Sąjungos šalių, tarp jų – ir Lietuva.

Europos Parlamento pirmininko Martino Schulco teigimu, J. Tymošenko byla yra Ukrainos gėda, tačiau jis įžvelgia ir kitų problemų.

Tuo metu Vokietijos užsienio reikalų ministras Guidas Westerwelle`is Ukrainos opoziciją artėjant prezidento rinkimams ragina vienytis ir sutarti dėl bendro kandidato juose. Trys stipriausios opozicinės partijos yra deklaravusios, kad bendram kandidatui pritars tik tuomet, jei prezidento rinkimai bus vieno turo.

Tačiau politikos ekspertai sako, kad kol kas tai yra per sunki užduotis opozicijai.

„Kaip vyks prezidento rinkimai, nežinia. Gal bus tik vienas rinkimu turas, gal prezidentą rinks parlamentas. O gal apskritai rinkimai bus 2017-aisiais, jei teismas taip nuspręs ir taip panorės V. Janukovyčius. V. Janukovyčiui prezidento rinkimai pirmiausia susiję su jo ir šeimos saugumu, jis bijo keršto, todėl juos vilkins“, – įsitikinęs Ukrainos tarptautinio demokratijos instituto direktorius Sergejus Taranas.

„Susivienijusi opozicija jau pareiškė, kad rems bendrą kandidatą – Juliją Tymošenko. Tačiau V. Janukovyčius labai bijo Julijos, nes ji stipri konkurentė, todėl jos neišlaisvins“, – teigia Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas, opozicijos atstovas Oleksandras Turčinovas.

Politikos ekspertai opozicinėms partijoms siūlo viso dėmesio nesutelkti į lyderius, o kuo greičiau kurti ir  žmonėms pristatyti partijų programas, kuriose būtų numatytos esminės rinkimų, teisėsaugos, pensijų reformos – tik tada žmonės jais galbūt patikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bereikalingas vargas

Bereikalingas vargas portretas
Nesitikėkit, Putinas neleis.

teisinga euzopa

teisinga euzopa portretas
Tegu jevrosojuzas nedelsiant paleidzia Breivika,jis kalinamas neteisetai,jo kalinimas pazeidzia zmogaus teises, teismas taip pat neteisetas, pazeidziantis demokratijos principus.Aplamai,visi kriminaliniai nusikalteliai turi buti nedelsiant paleisti,o pederastu sajunga turi gauti apciuopiamas subsidijas is valstybes.Tai butu demokratijos triumfas.

Antram

Antram portretas
Varyk į rusiją ivane, Putins sakė visus priima.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių