Estija ragina sąjungininkus padaryti daugiau padedant Ukrainai

Estija, kuri pagal savo ekonominį dydį suteikė daugiausia karinės pagalbos Ukrainai, ketvirtadienį paragino šalis sąjungininkes labiau padėti karo draskomai šaliai.

Baltijos valstybės gynybos ministras Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras) raginimą išreiškė po Taline vykusių derybų su Jungtinių Valstijų viešinčiu kolega Lloydu Austinu (Loidu Ostinu).

„Nors absoliučiais skaičiais didžiausią indėlį įneša Jungtinės Valstijos, bet santykinai – Estija, – žurnalistams sakė H. Pevkuras. – Estijos karinė parama Ukrainai neseniai viršijo vieną procentą mūsų BVP. Vis dėlto galime ir privalome padaryti daugiau.“

Toliau jis išvardijo tris būdus, kaip pasaulio bendruomenė galėtų padėti Kyjivui atremti beveik prieš metus prasidėjusią Rusijos invaziją.

H. Pevkuras paragino Europos ir NATO sąjungininkes padidinti išlaidas gynybai iki daugiau nei dviejų procentų BVP, nes „daugiau galima duoti tik tada, kai yra, ką reikia duoti“.

Estijos karinė parama Ukrainai neseniai viršijo vieną procentą mūsų BVP. Vis dėlto galime ir privalome padaryti daugiau.

Pati Estija yra pareiškusi, kad kitais metais planuoja viršyti trijų procentų ribą.

H. Pevkuras taip pat paragino tarptautinę koaliciją iki metų pabaigos pasiekti, kad bendra karinė pagalba Ukrainai siektų bent 100 mlrd. eurų.

„Galime kalbėti apie tai, kad turinys taip pat svarbus, bet patikėkite manimi, šiuo metu Ukrainai jau reikia mažiausiai 100 mlrd. vertės dalykų“, – sakė jis.

Iki šiol JAV ir kitos šalys jau skyrė Ukrainai beveik pusę šios sumos kaip paramą saugumui.

Pagalba Ukrainai apima beveik visų rūšių karinę įrangą – nuo uniformų, šaunamųjų ginklų ir šaudmenų iki artilerijos raketų sistemų, oro gynybos priemonių ir šarvuočių.

Galiausiai H. Pevkuras paragino Europos Sąjunga „skubiai“ paremti Ukrainos gynybą milijonu artilerijos sviedinių.

Pastarosiomis dienomis susirūpinta, kad Ukrainoje sparčiai senka JAV ir kitų sąjungininkių artilerijos sviedinių atsargos.


Šiame straipsnyje: Estijaparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių