ES vadovai: Sakartvelo stojimo į bloką procesas buvo de facto sustabdytas

  • Teksto dydis:

Sakartvelo parlamentui priėmus prieštaringai vertinamą Kremliaus stiliaus įstatymą dėl „užsienio įtakos“, šalies stojimo į Europos Sąjungą procesas buvo de facto sustabdytas, ketvirtadienį pranešė bloko lyderiai.

Pietų Kaukazo šalies, kuri praėjusiais metais oficialiai tapo kandidate į ES, valdantieji gegužę priėmė prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris, kritikų teigimu, parengtas pagal Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams slopinti.

Šį įstatymą pasmerkė Tbilisio šalininkai iš Vakarų, o Jungtinės Valstijos uždraudė keliems kartvelų pareigūnams atvykti į šią šalį.

Briuselyje į aukščiausiojo lygio susitikimą susirinkę vadovai paragino kartvelų pareigūnus „paaiškinti savo ketinimus ir pakeisti dabartinius veiksmus, kurie kelia pavojų Sakartvelo keliui į ES ir de facto stabdo stojimo procesą“.

Susitikimo deklaracijoje teigiama, kad priimtas įstatymas dėl užsienio įtakos skaidrumo reiškia atsitraukimą nuo veiksmų, kurių Sakartvelas ėmėsi siekdamas ES šalies kandidatės statuso.

27 šalių blokas dabar svarsto, kaip reaguoti į valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ poslinkius, tačiau baiminasi, kad valstybė nepriartėtų prie Maskvos.

Ministrai aptarė pirminius žingsnius, kurių žadama imtis. Blokas gali inicijuoti Sakartvelo saugumo pajėgų finansavimo sustabdymą, vyriausybės finansavimo sumažinimą arba aukšto lygio ryšių nutraukimą.

Nepaisant Sakartvelo vyriausybės žingsnių, šalies, kurios kai kurias teritorijas yra okupavusi Rusija, gyventojai ir toliau didžiąja dalimi pasisako už kelią į ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaidrumas

Skaidrumas portretas
Kodėl vakarai taip bijo skaidriai ir aiškiai finansuoti Gruzijos nevyriausybines organizacijas ir spaudą? Naudoja spaudimo metodus, grąsinimus ir baudžiamasias sankcijas. Kodėl vakarai ir toliau nori finansuoti Gruzijos NVO paslapčia?

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Gruzinam jievrosojūzas reikalingas kaip šuniui penkta koja

kritikas

kritikas portretas
dar tik gruzunu armenu betruko .taip tu babaju pilna lietuva tinginiu smotai jie tik saslika kepti moka ir viskas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių