ES siekia stiprinti euro vaidmenį, mažinti JAV dolerio dominavimą

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) trečiadienį pristatė planą, pagal kurį sieks mažinti išskirtinį JAV dolerio dominavimą pasaulio ekonomikoje ir stiprinti euro vaidmenį, visų pirma energijos rinkos sandoriuose.

Europos sostinės vis garsiau reiškia nepasitenkinimą dėl pasaulinio JAV dolerio dominavimo, dėl kurio Jungtinės Valstijos globalizuotame pasaulyje įgyja neregėtą diplomatinę ir ekonominę galią.

Vyriausybės, bankai ir tarptautinės bendrovės priklauso nuo JAV institucijų malonės, nes jos turi teisinę galimybę blokuoti prieigą prie pasaulio ekonomikos, jeigu kokia nors bendrovė ar šalis įsiveltų į konfliktą su Vašingtonu.

Pastaruoju metu Europos Sąjungą (ES) bene labiausiai nuvylė Irano atvejis – tarptautinės bendrovės, kurios, nepaisydamos JAV sankcijų, nusprendė prekiauti su šia šalimi ar joje investuoti, gali sulaukti Vašingtono bausmės ir tam Jungtinės Valstijos, be kita ko, gali pasinaudoti tuo, kad šios bendrovės atsiskaitymams naudoja JAV valiutą.

Bendroji Europos valiuta, kuri buvo įvesta 1999 metų sausio 1 dieną, „turėtų rodyti politinę, ekonominę ir finansinę euro zonos svarbą“, per spaudos konferenciją Briuselyje pareiškė Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Todėl Komisija ES valstybėms narėms rekomenduoja aktyviau naudoti eurą naftos sektoriuje ir kitose strateginėse ekonomikos srityse.

„Nors Europos bendrovės yra ir stambūs pirkėjai, ir stambūs gamintojai, pagrindinėse strateginėse rinkose jos ir toliau vykdo atsiskaitymus JAV doleriais, net ir prekiaudamos tarpusavyje“, – pažymima Komisijos paskelbtame pranešime.

„Todėl verslui kyla su valiuta ir politika susijusi rizika, įskaitant riziką, kurią kelia galimi vienašališki sprendimai, darantys tiesioginį poveikį operacijoms JAV doleriais“, – nurodė Komisija.

Briuselis ES valstybėms narėms siūlo plačiau naudoti eurą tarptautiniuose energetikos susitarimuose ir sandoriuose, nes „didesnis autonomiškumas bus naudingas Europos verslui, kuris galės save finansuoti esant mažesnei rizikai, kurią gali kelti trečiųjų šalių priimamos teisinės priemonės“.

„Tai parems Europos Sąjungos siekį regione užtikrinti energijos tiekimo saugumą, stabilumą ir prieinamumą“, – pažymėjo Komisija.

Komisija ketina surengti konsultacijas su rinkos dalyviais, su kuriais visų pirma tarsis dėl galimybių plačiau naudoti eurą atsiskaitant už naftą, naftos produktus ir dujas.

Briuselis nori surengti konsultacijas ir oro transporto sektoriuje, nes orlaiviai nuolat parduodami už JAV dolerius, net jei juos gamina Europos bendrovė „Airbus“. Šiame sektoriuje Komisija nori „pasitarti, kokių veiksmų būtų galima imtis siekiant stiprinti euro vaidmenį“.

Aktyviau naudoti bendrąją valiutą taip pat rekomenduojama kasybos, žemės ūkio ir pramonės sektoriuose.

„Europos Sąjunga yra didžiausia pasaulyje energijos išteklių importuotoja. Vidutinis energijos išteklių importas per pastaruosius penkerius metus sudarė 300 mlrd. eurų per metus ir 85 proc. atsiskaitymų buvo atlikta JAV doleriais. Tokia priklausomybė nuo JAV dolerio, kuri yra būdinga ir daugeliui kitų žaliavų, yra susijusi su neapibrėžtumu, rizika ir išlaidomis, kurias galima sumažinti“ atsiskaitymuose aktyviau naudojant eurą, pažymėjo Komisija.

Ji ragina ES valstybes nares sparčiau kurti ekonominę, pinigų ir bankų sąjungą, nes tai, jos nuomone, padės stiprinti euro vaidmenį regione.

Taip pat siūloma stiprinti Europos finansų sektorių: sukurti tvirtesnę finansų rinkos infrastruktūrą, užtikrinti palūkanų normų stabilumą ir ES įdiegti integruotą momentinių mokėjimų sistemą.

Siekiant stiprinti euro vaidmenį tarptautinėje aplinkoje, siūloma, be kita ko, nuolat bendradarbiauti su įvairiais centriniais bankais, kad būtų užtikrintas finansinis stabilumas. Padėtų ir tai, jeigu, pavyzdžiui, Europos bendrovės leistų daugiau skolinių įsipareigojimų eurais, mano Komisija.


Šiame straipsnyje: EKJAV doleriseurasESJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "Europos sostinės vis garsiau reiškia nepasitenkinimą dėl pasaulinio JAV dolerio dominavimo, dėl kurio Jungtinės Valstijos globalizuotame pasaulyje įgyja neregėtą diplomatinę ir ekonominę galią" - tas tai TAIP, bet... kai Libija nusprendė atsiskaitymams vesti auksinį dinarą sulaukė JAV karinės agresijos; ar Europa turi pakankamai karinių pajėgų prieš JAV atsilaikyt?

ateitis

ateitis portretas
kuo daugiau stiprins tuscia eura,tuo labiau jis smuks tuscio doco atzvilgiu.

Asadas

Asadas portretas
taigi Europos sąjunga jungiasi prie EurAzijos sąjungos, kartu su Rusija ir Kinija, bus bendra sąjunga prieš Jungtines valstijas ir jų dolerį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių