ES ragina valstybių vadovus pritarti naujajam investicijų planui

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga penktadienį ragino abejojančius valstybių vadovus pritarti Jean'o-Claude'o Juncker'io (Žano Klodo Junkerio) naujajam investicijų planui kitą savaitę vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime.

Praėjusį mėnesį J.C. Junckeris pristatė 315 mlrd. eurų investicijų planą, kuris padėtų atgaivinti nusilpusią ES ekonomiką.

28 ES valstybių vadovai kitą savaitę susitiks dėl plano patvirtinimo, tačiau Briuselis tikisi ne tik pritarimo, bet ir didesnio finansavimo.

„Komisija tikisi, kad valstybių ir vyriausybių vadovai kitą savaitę parodys stiprų ir neabejotiną politinį pritarimą“, - sakė J.C. Junckerio atstovas Margaritis Schinas (Margaritis Šinas).

315 mlrd. eurų „yra tik preliminarus tikslas, kurį galime viršyti padedant valstybėms narėms“, sakė jis.

Tačiau negalėdamos kontroliuoti šių pinigų panaudojimo ir nežinodamos, kaip bus skaičiuojamas jų įnašas, valstybės narės kol kas susilaiko nuo įsipareigojimų.

Pasak M. Schinas'o, tai bus „nesusiję su biudžetu“, tai yra, valstybių įnašas nebus vertinamas kaip padidėjusios jų išlaidos.

„Jei tai nebus aišku, niekas nesusidomės“, - sakė vienas pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Ispanijos finansų ministras Luisas De Guindosas (Luisas de Gvindosas) anksčiau šią savaitę pareiškė, jog Madridas yra „atviras“ dalyvavimui, tačiau reikia „daugiau informacijos“.

Nepaisant abejonių, antradienį valstybės narės paskelbė 2 tūkst. projektų, kurių vertė siekia 1,3 trln. eurų, sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių