ES pavyks pasiekti du iš trijų 2020 metams iškeltų klimato tikslų

  • Teksto dydis:

Pernai 4 proc. sumažėjęs šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis ir pandemijos metu sulėtėjusi ekonominė veikla padės Europos Sąjungai (ES) pasiekti du iš trijų 2020 metams iškeltų klimato tikslų, rodo pirmadienį paskelbta ataskaita.

Blokas 2007 metais suformavo ir 2009-aisiais patvirtino tris tikslus: sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą bent 20 proc. palyginti su 1990 metų lygiu, naudoti bent 20 proc. energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių bei 20 proc. pagerinti energetinį efektyvumą.

Remiantis Europos aplinkos agentūros (EAA) ataskaita, 2020 metais bus pasiekti du pirmieji tikslai, tuo tarpu trečiojo tikslo, susijusio su energijos vartojimo efektyvumu, nesitikima pasiekti.

2019 metais išmetamų teršalų kiekis ES, išskyrus Didžiąją Britaniją, per metus sumažėjo 4 procentais.

Pasak EAA, tai buvo antras didžiausias metinis nuosmukis po 2009 metų, kai bloką užklupo finansų krizė, o viso regiono išmetamų teršalų kiekis sumažėjo 24 proc. žemiau 1990 metų lygio.

Tuo tarpu EAA preliminarūs skaičiai rodo, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai sudarė 19,4 proc. visos ES suvartojamos energijos 2019 metais – beveik 20 procentų.

Agentūra pažymėjo, jog „esama patikimų ženklų, kad ekonomikos nuosmukis 2020 metais smarkiai sumažino bendrą energijos suvartojimą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, ypač transporto sektoriuje“.

Visgi nors „energijos sunaudojamos iš atsinaujinančių šaltinių, dalis <...> greičiausiai padidėjo“, EAA teigė, kad pandemijos padariniai gali būti „trumpalaikiai“.

Ir nors tikėtasi, kad atsinaujinančių energijos šaltinių tikslas bus pasiektas visoje ES, keturiolika valstybių narių dar nėra pasiekusios savo nacionalinių tikslų, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Ispaniją.

Neįgyvendintas ir siekis transporto sektoriuje naudoti 10 proc. energijos iš atsinaujinančių šaltinių. Naujausiais duomenimis, 2018 metais šis lygis siekė tik 8,3 procento.

Kalbant apie trečiąjį – energijos vartojimo efektyvumo tikslą (šis tikslas vertinamas lyginant energijos suvartojimą su bendruoju vidaus produktu (BVP) – EAA teigė, kad daugumos šalių pastangų nepakako pasiekti 2020 metų bendrą tikslą.

Dabar Europos Komisija kelia tikslus iki 2030 metų išmetamų teršalų kiekį Europoje sumažinti 55 proc. lyginant su 1990 metų lygiu, o iki 2050 metų blokas ketina tapti neutralus anglies dvideginio išmetimo atžvilgiu.

EAA teigė, kad 2019 metais padaryta pažanga parodė, jog „galima pasiekti ambicingų ilgalaikių tikslų“, nors 2030 ir 2050 m metų tikslai „pareikalaus tvarių ir ilgalaikių pastangų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių