ES lyderiai raginami spartinti planus „Brexit“ scenarijui be sutarties

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos lyderių bus paprašyta sparčiau rengti planus tam atvejui, jei žlugtų derybos su Didžiąja Britanija dėl „Brexit“, rodo kitą savaitę įvyksiančio ES viršūnių susitikimo išvadų projektas.

Europos Vadovų Taryba „kartoja savo raginimą valstybėms narėms ir visiems tarpininkams intensyvinti darbą dėl pasirengimo visais lygiais ir visoms išdavoms“, sakoma griežto tono dokumento projekte, kurį trečiadienį matė naujienų agentūra AFP.

Tikimybė, kad susitarimo nebus, buvo sumažėjusi gruodžio mėnesį, kai Britanija iš principo sutiko neperžengti kai kurių ES nubrėžtų „raudonų linijų", įskaitant Airijos klausimą. Pastarąjį Londonas sutiko sukonkretinti vėliau.

Birželio 28-29 dienomis Briuselyje vyksiantis viršūnių susitikimas ilgai buvo laikomas galutiniu terminu Britanijai pateikti savo detalų pasiūlymą dėl Airijos sienos ateities.

Jis turėjo apimti prieštaringai vertinamą „atsarginio plano“ idėją, kad ES nepriklausanti Šiaurės Airija liktų bloko muitų sąjungoje, jei nebus geresnio sprendimo.

Tačiau politinio sąmyšio savo pačios Konservatorių partijoje užklupta britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) kol kas nepateikė kompromiso, galinčio patenkinti europiečius.

Europos Vadovų Taryba, kuriai pirmininkauja buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, „reiškia savo susirūpinimą, kad dar nepasiekta reikšmingos pažangos dėl sutikimo su kokiu nors atsarginiu sprendiniu Airijai ir Šiaurės Airijai“, sakoma išvadų projekte.

„Derybos gali judėti į priekį, jeigu tik visų jau prisiimtų įsipareigojimų visiškai laikomasi“, – nurodoma jame.

Po derybų rato Briuselyje ES antradienį jau akcentavo problemas ir paminėjo „rimtus nuomonių skirtumus“ dėl Airijos, nors buvo padaryta pažangos dėl kelių techninių „Brexit“ derybų komponentų.

„Tikslo dar nepasiekėme: lieka rimtų nuomonių skirtumų dėl atsarginio plano (Šiaurės Airijai ir Airijos Respublikai). Aiškiai reikia daugiau padirbėti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė bloko vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

Per ES viršūnių susitikimą M. Barnier valstybių ir vyriausybių vadovus informuos apie dabartinę situaciją „Brexit“ derybose.

ES viliasi, jog galutinę Britanijos išstojimo susitarimo versiją drauge su politine deklaracija dėl būsimų Londono ir ES santykių bus galima patvirtinti iki spalio, kad jį būtų galima ratifikuoti iki „Brexit“ termino 2019 metų kovo pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių