ES: koronaviruso sukeltos krizės metu naujas „Brexit“ susitarimas itin svarbus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimu Didžiajai Britanijai sekmadienį pareiškė, jog dėl koronaviruso krizės padarytos žalos ekonomikai abiem pusėms dabar yra itin svarbu pasiekti naują prekybos susitarimą.

ES ir Jungtinės Karalystės derybininkai ateinančią savaitę pradės ketvirtą ir paskutinį derybų etapą, kurio metu bus matyti, ar įmanoma iki metų pabaigos pasiekti naują plataus masto susitarimą.

Kaip žinoma, Britanija iš ES oficialiai išstojo sausį, tačiau ir toliau gyvena taip, tarsi vis dar būtų bloko narė, nes vienerių metų trukmės pereinamuoju laikotarpiu abiem pusėms reikia prisitaikyti prie naujų realijų.

„Brexit“ šalininkai taip pat yra nepatenkinti, kad Londonas pagal pernai pasiektą susitarimą pereinamuoju laikotarpiu ir toliau atliks mokėjimus į ES biudžetą.

Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsoans (Borisas Džonsonas) yra tvirtai pareiškęs, kad derybos po dabar galiojančio termino nebus tęsiamos, o tai reiškia, kad viską reikia padaryti iki birželio galo, tačiau to perspektyva tebėra miglota.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) laikraščiui „The Sunday Times“ sakė, jog Londonas ir Briuselis negali sau leisti dar labiau pabloginti ekonominės padėties, nutraukdamos beveik 50 metų trukusią partnerystę be jokio susitarimo, kas bus toliau.

„Jeigu nepasieksime susitarimo, tai turės dar daugiau pasekmių. Ir tuomet, žinoma, jos prisidės jau prie esamų labai rimtų koronaviruso krizės pasekmių, – sakė M. Barnier. – Todėl manau, jog turime bendrą atsakomybę šios labai rimtos ir daugybę šeimų veikiančios krizės metu..., kai mirė tiek daug žmonių, tiek daug žmonių serga, tiek daug žmonių neteko darbo, privalome padaryti viską, ką galime, kad pasiektume susitarimą, ir aš labai tikiuosi, kad tai padarysime.“

Ankstesnis derybų raundas anksčiau šį mėnesį baigėsi be rezultatų.

„Trys žingsniai atgal“

Tikimasi, kad B. Johnsonui, Europos Komisijos pirmininkei Ursula von der Leyen (Ursulai fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui (Šarliui Mišeliui) būdą judėti pirmyn pavyks rasti per viršūnių susitikimą, kurį ketinama surengti prieš pat birželio mėnesio terminą, kuomet teks spręsti, ar pratęsti derybas laikotarpiui iki dvejų metų.

ES yra pasirengusi Britanijai pasiūlyti preferencinių prekybos sąlygų, jeigu B. Johnsonas sutiks laikytis esminių standartų ir taisyklių, kurių laikosi likusios bloko narės. Tačiau B. Johnsono komanda primygtinai teigia, jog „Brexit“ esmė ir buvo suteikti Britanijai teisę pačiai nustatyti taisykles.

Britanijos vyriausiais „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) trečiadienį dar kartą pakartojo, jog Londonas „visuomet skirs daug dėmesio ekonominei ir politinei laisvei šių metų pabaigoje, todėl vengs didelių mokėjimų į ES biudžetą“.

M. Barnier JK derybininkus apkaltino išsižadant B. Johnsono įsipareigojimų, kuriuos jis prisiėmė pasirašydamas neįpareigojančią politinę deklaraciją, sudarytą kartu su skyrybų susitarimu.

„JK žengia vieną, du, tris žingsnius toliau nuo pirminių įsipareigojimų“, – laikraščiui „The Sunday Times“ sakė M. Barnier.

Tuo tarpu vienas šaltinis Britanijos vyriausybėje atšovė, jog Briuseliui „reikia tam tikros politinės realybės injekcijos į savo požiūrį“. „Akivaizdu, jog įprastinis požiūris mūsų toli nenuves“, – sekmadienį pareiškė šaltinis laikraščiui „The Daily Mail“.

Skelbiama, jog B. Johnsonas mano, kad politinė jo pažado netęsti derybų nauda yra didesnė už žalą, kurią Britanija patirtų dėl skyrybų be jokio susitarimo tuo metu, kai pasaulis išgyvena istorinę ekonominę krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių