ES kalbėsis su Turkija, bet rengs atsakomąsias priemones

Europos Sąjungos šalys pirmadienį sutarė aktyviau stengtis dialogu mažinti įtampą tarp bloko ir Turkijos, bet taip pat rengti naujas atsakomąsias priemones, jei Ankara nereaguotų.

Turkija buvo vienas svarbiausių darbotvarkės klausimų per pirmąsias nuo pandemijos pradžios ES 27 užsienio reikalų ministrų derybas Briuselyje.

Europos šalys pyksta ant Ankaros dėl virtinės klausimų, nuo žmogaus teisių padėties Turkijoje iki naftos bei gamtinių dujų paieškų šalia Kipro ir kišimosi į Libijos konfliktą.

Ministrai taip pat pasmerkė turkų prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybės sprendimą grąžinti Stambule esančiam istoriniam Švč. Išminties (Hagia Sophia) soborui mečetės statusą.

Po susitikimo ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė, kad ministrai paprašė jo „išstudijuoti tolesnius kelius, galinčius prisidėti prie įtampos mažinimo ir supratimo dėl klausimų, vis labiau slegiančių santykius“.

„Taip pat parengsiu galimybes dėl tolesnių tinkamų priemonių, kurių būtų galima imtis atsakant į iššūkius, su kuriais susiduriame dėl Turkijos veiksmų, įskaitant [veiksmus] Viduržemio jūros rytinėje dalyje“, – sakė J. Borrellis.

Prancūzija ypač piktinosi NATO partnerės Turkijos karine parama vyriausybei Tripolyje, įtardama Ankarą Jungtinių Tautų ginklų embargo Libijai pažeidinėjimu.

 


Šiame straipsnyje: ESTurkijaJosepas Borrellis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių