ES: derybose su Britanija pagrindiniai principai nediskutuotini

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vadovybė penktadienį pareiškė esanti pasirengusi tartis su perrinktuoju Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) apie jo reformų reikalavimus, bet pagrindiniai principai, kaip pavyzdžiui, judėjimo laisvė, nediskutuotini.

D.Cameronas, kurio konservatoriai nelauktai laimėjo absoliučią daugumą balsų, yra žadėjęs iki 2017 metų surengti referendumą dėl Britanijos narystės Europos Sąjungoje bei norėtų pataisų ES sutartyje migracijos klausimais.

„Aš patvirtinu, kad keturios laisvės (ES) sutartyje nediskutuotinos“, – pareiškė per spaudos konferenciją Margaritis Schinas, Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) atstovas.

„Jos nediskutuotinos, nes jos yra Europos Sąjungos esmė“, – pabrėžė jis.

„Europos Komisija yra pasirengusi konstruktyviai dirbti su naująją Britanijos vyriausybe ir, taip, pirmininkas J.C.Junckeris tikisi netrukus susitikti su Davidu Cameronu“, – pridūrė M.Schinas.

Jis dar pažymėjo, kad J.C.Junckeris atvėrė duris „smulkioms“ sutarties pataisoms savo komentaruose praėjusį mėnesį, bet atmetė bet kokią keturių pagrindinių sutarties principų – laisvo prekių, paslaugų, kapitalo ir žmonių judėjimo – keitimo galimybę.

„Pirmiausia norime pamatyti ir gauti Jungtinės Karalystės pasiūlymus dėl reformų, žinoma, pateiktus atvirumo, draugiškumo ir konstruktyvumo dvasia... Esame pasirengę juos svarstyti ieškodami sąžiningo sandorio su Britanija“, – sakė M.Schinas.

„Pakeisti sutartį nėra taip lengva, ir tai sprendžiama ilgalaikėje perspektyvoje, tariantis kaip turėtume organizuoti Europos Sąjungą“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių