EK viceprezidentas: ES aiškiai apsisprendė mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų

Europos Sąjunga (ES) planuoja iki šių metų pabaigos dviem trečdaliais sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų importo, interviu Latvijos visuomenei televizijai sakė Europos Komisijos vykdomasis viceprezidentas Valdis Dombrovskis.

ES komisaras nurodė, kad ES aiškiai apsisprendė palaipsniui mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, todėl šiuo metu ieškoma alternatyvių sprendimų.

Jo žodžiais, ES trumpalaikiame plane numatyta aprūpinti bloko dujų saugyklas pakankamomis dujų atsargomis artėjančiai žiemai, o valstybės narės bus raginamos savanoriškai dalyvauti bendruose ES dujų pirkimuose.

V. Dombrovskis teigė, kad kai kurioms šalims, pavyzdžiui, Baltijos valstybėms, pereinamasis procesas bus sudėtingesnis dėl ribotų apsirūpinimo dujomis galimybių.

EK viceprezidentas pridūrė, kad Komisija tęsia tyrimą dėl Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“ galimo manipuliavimo dujų kainomis.

Komentuodamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaką dėl atsiskaitymo už rusiškas dujas rubliais, V. Dombrovskis sakė, kad nežino, koks šios schemos tikslas, tačiau Rusija negalės primesti Europai savo sąlygų, o Bendrijos narės ir toliau mokės už rusiškas dujas eurais arba JAV doleriais.


Šiame straipsnyje: Valdis Dombrovskisrusiškos dujosEuropos Sąjungakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių