E. Savisaaras neišrinktas opozicijos partijos kandidatu į Estijos prezidento postą

  • Teksto dydis:

Estijos didžiausios opozicinės Centro partijos atstovai šeštadienį neišrinko savo pirmininko Edgaro Savisaaro (Edgaro Savisaro), nušalinto Talino mero, kandidatu šalies prezidento postą.

Už ilgamečio partijos lyderio kandidatūrą balsavo 78 rinkikai, o jo varžovė įstatymų leidėja Mailis Reps surinko 90 balsų.

Dar du pretendentai į prezidento postą – Peeteris Ernitsas (Pėteris Ernicas) ir Marina Riisalu (Marina Rysalu) – savo kandidatūras atšaukė. M.Riisalu partijos suvažiavime nedalyvavo.

„Būsimasis prezidentas privalo padaryti viską, kad užbaigtų nuolatinį skurdą ir (nutrauktų) karo isterijos kurstymą. Mūsų interesus atitinka vieninga valstybė ir geri, konstruktyvūs santykiai su visais kaimynais, taip pat su Rusija. Vietoje nuolatinio priešiškumo kurstymo ir bauginimo mums reikėtų mokytis bendrauti kaip su lygiais“, – suvažiavime sakė M.Reps.

Ji taip pat siūlė reformuoti valstybės vadovo rinkimų tvarką, kad prezidentas būtų renkamas piliečių, o ne parlamento, kaip yra dabar.

M.Reps kritikavo dabartinį prezidentą Toomas Hendriką Ilvesą (Tomą Hendriką Ilvesą), kuris, jos nuomone, nerado savo vaidmens valstybės vidaus politikoje.

Socialdemokratų partijos deputatas Raineris Vakra sakė, kad Mailis Reps išrinkimas kandidate atskleidžia Centro partijoje prasidėjusius negrįžtamus lyderystės pokyčius.

„Centro partijoje prasidėjo negrįžtami valdymo pokyčiai, – R.Vakra parašė savo „Facebook“ žinutėje. – Edgaras (Savisaaras) patyrė pirmą savo gyvenime asmeninį pralaimėjimą partijos viduje. Taip pat aišku, kad šis sprendimas nepadidins Centro partijos vienybės ir kad įtūžęs Edgaras dar gali įsiūbuoti arba netgi nuskandinti ne vieną valtį.“

Centro partija yra tvirtai palaikoma Estijos rusakalbių. Jos pirmininkas E.Savisaaras yra žinomas kaip aktyvus gerų santykių su Rusija šalininkas.

Tačiau prezidentas ir specialiosios tarnybos jį ne kartą kritikavo dėl ryšių su Rusijos politikais.

E.Savisaarą taip pat persekioja korupcijos šešėlis.

Pernai rugsėjo 22 dieną Estijos generalinė prokurorė Lavly Perling (Lavli Perling) pranešė, kad E.Savisaarui ir dar šešiems asmenims pareikšti įtarimai dėl ne vieno kyšio paėmimo atvejo. Pasak jos, 2014–2015 metais sostinės meras ne kartą gavo neteisėtą atlygį: tiek materialinės naudos, tiek lengvatų, kurių vertė – keli šimtai tūkstančių eurų. Surinkta medžiaga rodo, kad E.Savisaaras tuos kyšius imdavo tiek asmeniškai sau, tiek trečiųjų asmenų naudai.

Rugsėjo 30-ąją teismas nušalino E.Savisaarą nuo Talino mero pareigų, kol bus vykdomas šis tyrimas.

Pats E.Savisaaras ne kartą tvirtino, kad yra nekaltas ir kad jam keliami įtarimai yra politinio pobūdžio.

Estijos prezidento rinkimai įvyks rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjį. Šalies vadovą renka parlamentas. Kad kuris nors veikėjas būtų iškeltas kandidatu, jį turi palaikyti bent 21 įstatymų leidėjas 101 vietą turinčiame parlamente. Jeigu per tris balsavimo ratus nei vienas kandidatas nesurenka bent 68 balsų, prezidentą renka rinkikų kolegija.

T.H.Ilvesas, kuris prezidento poste dirbo dvi penkerių metų kadencijas, nebegali siekti būti perrinktas.

Anksčiau ketinimus varžytis dėl prezidento posto išreiškė užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand, parlamento pirmininkas Eiki Nestoras (Eikis Nestoras), buvęs Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallas (Symas Kalas), taip pat politikas bei rašytojas Jaakas Joeruutas (Jakas Jejeriūtas) ir kiti pretendentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių