Didžioji Britanija ruošiasi pirmalaikiams rinkimams

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienį balsų dauguma pritarė ministrės pirmininkės Theresa'os May (Terezos Mei) siūlymui surengti pirmalaikius rinkimus, atverdamas kelią birželio 8 dienos balsavimui, kuris, kaip tikisi premjerė, suteiks jai „mandatą užbaigti „Brexit“ procesą.

Bendruomenių Rūmai 522 balsais prieš 13 pritarė visuotinių rinkimų organizavimui birželio 8 dieną – vėl nublokšdami Britaniją į politinę nežinią, likus vos kelioms savaitėms iki derybų dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos pradžios.

Antradienį T.May netikėtai pribloškė šalį savo pasiūlymu surengti pirmalaikius rinkimus, nors anksčiau buvo ne kartą sakiusi, kad sulauks kitų 2020 metų visuotinių rinkimų.

Kalbėdama Bendruomenių Rūmuose T.May sakė, kad pirmalaikiai rinkimai suteiks jai daugiau pasitikėjimo prieš vietos kritikus, kurie siekia „sužlugdyti“ praėjusį mėnesį oficialiai prasidėjusį „Brexit“ procesą.

„Prašysiu Britanijos žmonių mandato užbaigti „Brexit“ ir tai padaryti sėkmingai“, – sakė konservatorių lyderė, kurios žodžius palydėjo šalia sėdinčių konservatorių pritariantys šūksniai.

Visuomenės apklausose aukštai reitinguojama T.May siekia padidinti vyriausybės nedidelę vos 17 balsų persvarą 650 vietų Bendruomenių rūmuose, prieš prasidedant mūšiams su ES dėl Britanijos išstojimo sąskaitos apmokėjimo ir imigrantų iš ES šalių bei JK padėties.

Pasak T.May, pirmalaikiai rinkimai suteiks „tikrumo ir stabilumo“ derybose, kurios dabar prasidės po rinkimų.

Bendruomenių Rūmuose T.May apsikeitė kandžiomis replikomis su opozicijoje esančių leiboristų lyderiu Jeremy Corbynu (Džeremiu Korbinu), kurio partija dabar yra susiskaldžiusi ir atsilieka nuo konservatorių maždaug 20 procentinių punktų.

J.Corbynas apkaltino vyriausybę per septynerius darbo metus „netesėjus savo pažadų“ sveikatos, švietimo ir ekonomikos srityse.

T.May atsikirto, kad leiboristai prisidėjo tik prie „bankrotų ir chaoso“, tačiau neigė esanti pernelyg patenkinta savimi.

„Mes išeisime ir kovosime už kiekvieną balsą“, – pareiškė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių