D. Trumpo apkalta: demokratai ragina prezidentą liudyti

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) paragino prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) liudyti jo apkaltos tyrimą vykdantiems tyrėjams.

Raginimas buvo paskelbtas prieš tai, kai šią savaitę apkaltos tyrimui viešai turi liudyti keli svarbūs liudytojai.

Atmesdama prezidento kaltinimus, kad šis procesas yra šališkas, N. Pelosi sakė, kad D. Trumpui mielai leidžiama pasirodyti arba, jei jis to nori, atsakyti į klausimus raštu.

„Jei jis turi informacijos, kuri (jį) išteisina,... tai mes jos laukiame”, – pareiškė N. Pelosi interviu, kuris sekmadienį buvo parodytas per CBS laidą „Face the Nation”.

Pasak jos, D. Trumpas „galėtų ateiti tiesiai į komitetą ir pakalbėti, išsakyti visą tiesą, kurią nori (išsakyti), jei nori“.

Panašiai kalbėjo ir Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris): „Jei Donaldas Trumpas nesutinka su tuo, ką girdi, jei jam nepatinka tai, ką girdi, jis neturėtų rašinėti tviteryje. Jis turėtų ateiti į komitetą ir liudyti su priesaika. Ir jis turėtų leisti visiems aplink jį esantiems žmonėms ateiti į komitetą ir liudyti su priesaika.“

Pasak jo, tai, kad Baltieji rūmai neleidžia liudininkams bendradarbiauti su tyrėjais, kelia klausimą „Ką jis slepia?“.

Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas rengiasi antrai viešų posėdžių savaitei, kai taip pat turi liudyti D. Trumpo ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas, laikomas vienu svarbiausių liudytojų, Baltiesiems rūmams neleidus kitiems bendradarbiauti su esą klastojamu tyrimu. Jis dalyvavo diskusijose, kurios dabar yra apkaltos tyrimo, ar D. Trumpas darė spaudimą Ukrainai, centre.

Daug liudininkų girdėjo pokalbį telefonu, kai D. Trumpas ir G. Sondlandas, kaip teigiama, aptarė pastangas siekti, kad Ukraina pradėtų tyrimą dėl JAV demokratų, įskaitant buvusį viceprezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), siekiantį varžytis su D. Trumpu 2020 metų prezidento rinkimuose. Jo sūnus Hunteris (Hanteris) dirbo ukrainiečių dujų kompanijoje „Burisma“.

D. Trumpas sakė neprisimenantis tokio pokalbio ir teigė, kad beveik nepažįsta G. Sondlando – jo 2016 metų kampanijai aukojusio turtuolio. Tačiau demokratai tikisi, kad jis suteiks naujos informacijos apie tas diskusijas.

Žvalgybos komitetas taip pat apklaus daug kitų liudytojų. Antradienį bus išklausyti buvęs Nacionalinės saugumo tarybos padėjėjas Timas Morrisonas (Timas Morisonas), viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) padėjėja Jennifer Williams (Dženifer Viljams), Nacionalinės saugumo tarybos Europos reikalų direktorius Alexanderas Vindmanas (Aleksandras Vindmanas), buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris.

Trečiadienį komitetas, be kitų, išklausys G. Sondlandą.

Tuo tarpu D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ toliau skelbė savo šalininkų komentarus ir pliekė „išprotėjusius tinginius demokratus, pavertusius apkaltą eiliniu partiniu ginklu“.

D. Trumpas buvo kritikuojamas dėl elgesio su viena iš liudytojų, buvusia ambasadore Ukrainoje Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič), kurią prezidentas tviteryje kritikavo jai liudijant praėjusią savaitę.

Tas užsipuolimas išprovokavo demokratų kaltinimus liudytojų bauginimu ir net kai kurių respublikonų, kurie daugiausia gina prezidentą, nepritarimą.

Tačiau ši priešiška reakcija nesutrukdė D. Trumpui užsipulti dar vieną liudytoją, šįkart – viceprezidento M. Pence'o padėjėją J. Williams. Sekmadienį jis jai per tviterį liepė „susitikti su kitais antitrampininkais“, kurių jis nepažįstąs ir apie kuriuos „daugiausia net nėra“ girdėjęs, „ir parengti geresnę ataką prieš prezidentą“.

D. Trumpas svarstys galimybę liudyti per apkaltos tyrimą

D. Trumpas pirmadienį pareiškė uoliai svarstysiantis galimybę atsakyti į demokratų opozicijos raginimą duoti parodymus vykstant tyrimui dėl jo paties apkaltos.

N. Pelosi užsiminė, „kad liudyčiau apie išgalvotą Apkaltos Raganų Medžioklę. Ji taip pat sakė, kad galėčiau padaryti tai raštu“, savo „Twitter“ žinutėje rašė D. Trumpas.

„Nors nepadariau nieko bloga ir nenorėčiau suteikti patikimumo šiam Neteisinio Proceso Prasimanymui, pats sumanymas man patinka, ir aš, siekdamas paskatinti Kongresą vėl susikaupti, uoliai jį svarstysiu!“, – pridūrė prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių