D. Trumpas suteikė malonę kalakutui, bet neminėjo „dramblio kambaryje“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį kreipėsi į gyvą Padėkos dienos kalakutą ir žurnalistus, tačiau ir vėl nepaminėjo „dramblio kambaryje“ – savo atsisakymo pripažinti pralaimėjimą Joe Bidenui.

Tradicinėje ceremonijoje Baltųjų rūmų Rožyne, kurios metu vienas kalakutas išvengia maždaug 45 mln. savo gentainių likimo tapti amerikiečių Padėkos dienos vakariene, D. Trumpas atrodė atsipalaidavęs.

„Koks paukštis“, – pasakė jis dideliam baltam kalakutui vardu Kornas ir pridūrė, kad Padėkos diena, kuri bus minima ketvirtadienį, yra „ypatinga diena kalakutams“, nors „daugiausia nelabai gera“.

Oficialus prezidento malonės suteikimo kalakutams „ritualas“ Baltuosiuose rūmuose, kurį 1989 metais pirmą kartą atliko prezidentas George'as H. W. Bushas, paprastai būna tik galimybė papozuoti fotografams.

Tačiau šį kartą žurnalistai gaudė kiekvieną garsą norėdami sužinoti, ar D. Trumpas pagaliau pripažins pralaimėjimą rinkimuose ir ar užsimins apie malonę kai kuriems kalinamiems ar kalintiems savo draugams prieš pasitraukimą iš Baltųjų rūmų.

Jokio pripažinimo ir jokių užuominų nebuvo.

Kiek anksčiau per netikėtą D. Trumpo pasirodymą žurnalistams taip pat nebuvo nė žodžio apie artėjančią sausio 20-ąją, kai jis turės užleisti Baltuosius rūmus išrinktajam prezidentui, ar apie jo atsisakymą jau tris savaites po rinkimų pasveikinti J. Bideną.

Baltuosiuose rūmuose dirbantys žurnalistai sujudo, kai D. Trumpo darbuotojai jiems pranešė, kad po dviejų minučių prezidentas pasirodys ant konferencijų salės pakylos.

Nors galbūt tikėtasi istorinio pareiškimo, drauge su viceprezidentu Mike'u Pence'u pasirodęs D. Trumpas tik pranešė apie rekordinį pakilimą JAV vertybinių popierių biržoje. Pasirodymas truko vieną minutę, o tada prezidentas išėjo neatsakęs į jokius klausimus.

D. Trumpas, kuris ketverius metus nuolat figūruodavo televizijoje, radijuje ir spaudoje, ir kone kasdien bendraudavo su žurnalistais, į žiniasklaidos klausimus išvis neatsakinėja nuo pat pralaimėtų lapkričio 3-iosios rinkimų.

Be to, į savo golfo klubą Virdžinijoje jis vykdavo beveik taip pat dažnai kaip ir viešai rodydavosi darbo reikalais.

D. Trumpas dabar kartais pavadinamas „raiša antimi“ – paprastai taip vadinamas anksčiau turėtą įtaką praradęs asmuo, dažniausiai kadenciją baigiantis politikas. 

Malonės galia

Tuo metu J. Bidenas formuoja būsimą administraciją, kalbasi su užsienio lyderiais ir nuo pirmadienio gali naudotis oficialia vyriausybės pagalba valdžios perėmimui.

Jo persvara rinkimuose nebuvo itin maža, todėl D. Trumpo bandymai užginčyti balsų teisėtumą žlunga valstijoje po valstijos.

Vis dėlto antradienį D. Trumpas pradėjo nuo tolesnio tikrovės ignoravimo tviteryje.

„Aš NIEKO nepripažįstu!!!!!“ – prirašė jis prie savo atvaizdo Ovaliajame kabinete.

Vis dėto vieną dalyką D. Trumpas prieš savo kadencijos pabaigą turbūt tikrai padarys: tikimasi, kad jis, kaip ir daugelis jo pirmtakų, pasinaudos plačiais įgaliojimais skelbti malones.

Dažnai tai būna palyginti nekontroversiškas gailestingumo parodymas ar bandymas paskatinti nacionalinį susitaikymą, kaip tada, kai prezidentai Geraldas Fordas ir Jimmy Carteris paskelbė malonę amerikiečiams, vengusiems pašaukimo į Vietnamo karą.

Manoma, kad D. Trumpas, suteikdavęs malonę griežtas įkalinimo bausmes gavusiems žmonėms, dabar atsigręš ir į palyginti nereikšmingus nusikaltimus dėl narkotikų – net 10-ajame dešimtmetyje – padariusius asmenis.

Tačiau jis taip pat dažnai svarstydavo galimybę bristi į drumstesnius vandenis ir paskelbti malonę draugams ar net žmonėms, sučiuptiems dėl nusikaltimų, susijusių su jo administracija.

D. Trumpas, kurio atžvilgiu vykdoma daug tyrimų dėl mokestinių reikalų, įtariamų kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimų ir įtariamo lytinio smurto, yra pareiškęs, kad galėtų paskelbti malonę sau pačiam, tačiau toks požiūris neatrodo turintis tvirtą teisinį pamatą.

Tarp garsių žmonių, kuriuos yra viešai minėjęs D. Trumpas, kalbėdamas apie galimą malonę, yra žvalgybos paslapčių viešintojas, bėglys Edwardas Snowdenas ir buvę prezidento padėjėjai, įkliuvę per specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimą dėl Rusijos kontaktų su D. Trumpo 2016 metų rinkimų kampanija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių