Buvęs Kazachstano prezidentas traukiasi iš politikos

Nursultanas Nazarbajevas, kuris Kazachstaną valdė daugiau nei 30 metų, o 2019 metais pasitraukė iš prezidento pareigų, po šalį sukrėtusių kruvinų neramumų paskelbė, kad traukiasi iš politikos apskritai.

„Džiaugiuosi savo užsitarnauta pensija“, – antradienį paskelbtoje vaizdo žinutėje sakė 81 metų vyras.

N. Nazarbajevo atsistatydinimas atvėrė kelią jo patikėtiniui Kasymui Žomartui Tokajevui perimti valdžią naftos ir dujų turtingoje autoritarinėje valstybėje. Tačiau N. Nazarbajevas išlaikė plačias galias.

Per masinius protestus prieš dvi savaites K. Ž. Tokajevas atleido savo pirmtaką iš įtakingos Saugumo tarybos vadovo pareigų ir pats pasiskelbė jos pirmininku.

Taip pat buvo spėliojama, kad N. Nazarbajevas išvyko iš šalies. „Niekur nebuvau išvažiavęs“, – sakė jis savo kalboje, nufilmuotoje sėdint prie stalo su Kazachstano valstybės vėliavomis fone.

Jis sakė, kad gyvena Nur Sultano mieste. Šalies sostinė, anksčiau vadinta Astana, jam atsistatydinus, buvo pervadinta jo garbei.

K. Ž. Tokajevas pastarosiomis savaitėmis taip pat atleido kelis N. Nazarbajevo patikėtinius ir šeimos narius iš svarbių postų.

Tačiau buvęs valstybės vadovas neigė bet kokius konfliktus ar įtampą tarp valdančiojo elito narių.

„Gandai šiuo klausimu neturi jokio pagrindo“, – sakė jis ir pridūrė, kad prezidentas K. Ž. Tokajevas turi visus įgaliojimus.

K. Ž. Tokajevas dabar taip pat yra ir valdančiosios partijos „Nur Otan“ vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visa

Visa portretas
Lietuva Jo vertybes

Vertybės

Vertybės portretas
Kur Landzbergių vertybės? Šlapukai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių