Bulgarijos sostinėje šimtai žmonių protestavo prieš ryšius su „Gazprom“

Šimtai bulgarų trečiadienį išėjo į gatves sostinėje Sofijoje, reikšdami nuogąstavimus, kad šalies laikinoji vyriausybė gali nutraukti savo provakarietiškos pirmtakės politiką ir grįžti prie glaudžių energetinių ryšių su Rusija.

Antrasis iš planuotų protestų su šūkiu #GAZwithme vyko prie prezidentūros Sofijoje. Organizatoriai teigė norintys didesnės laikinojo ministrų kabineto atskaitomybės.

Daugelis Europos Sąjungai ir NATO priklausančios Bulgarijos gyventojų baiminasi, kad ankstesnė provakarietiška vyriausybė birželį buvo nuversta dėl savo griežto požiūrio į Rusijos invaziją į Ukrainą, taip pat dėl atsisakymo mokėti rusų energetikos milžinei „Gazprom“ rubliais.

Balandžio pabaigoje Maskva nutraukė dujų tiekimą skurdžiausiai ES narei Bulgarijai, jai atmetus Rusijos reikalavimą pereiti prie atsiskaitymo rubliais. Dvišaliai santykiai pablogėjo valdant ankstesnei bulgarų vyriausybei.

Pirmieji vieši dabartinės laikinosios, prezidento Rumeno Radevo paskirtos vyriausybės pareiškimai rodo, kad Sofija gali atnaujinti derybas su „Gazprom“, norėdama išvengti gamtinių dujų trūkumo vėliau šiais metais.

„Atsisakome būti priklausomi nuo „Gazprom“ ir finansuoti pasibaisėtiną Putino karą!“ – buvo užrašyta ant vieno iš protesto akcijos plakatų.

Atanasas Šarkovas, vienas iš mitingo organizatorių, paragino R. Radevą, kuriam tenka tiesioginė atsakomybė už laikinosios vyriausybės veiksmus, garantuoti, kad ankstesni sprendimai nebus peržiūrėti.

„Pats laikas laikytis Europos politikos ir būti Europos dalimi“, – sakė A. Šarkovas, ragindamas pasirūpinti, kad „Gazprom“ nebeturėtų dujų tiekimo monopolijos Bulgarijoje.

Praėjusį mėnesį graikų ir bulgarų lyderiai atidarė ilgai lauktą vamzdyną, kuriuo gamtinės dujos iš Azerbaidžano bus tiekiamos į Bulgariją. Anot jų, komercinis tiekimas turėtų prasidėti iki spalio 1 dienos.


Šiame straipsnyje: GazpromBulgarijaprotestaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių