Britų vyriausybės nariai slapta aptarė „Brexit“ atidėjimo planus

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybės nariai slapta aptarė galimo „Brexit“ atidėjimo planą, trečiadienį pranešė laikraštis „The Daily Telegraph“.

Buvo kalbama apie šalies išstojimo iš Europos Sąjungos atidėjimą aštuonioms savaitėms – iki gegužės 24 dienos. Šiuo metu planuojama, kad Britanija iš Bendrijos išstos kovo 29-ąją.

Laikraščio duomenimis, jei parlamentas pritars premjerės Theresos May (Terezos Mei) Briuselyje suderėtam susitarimui, britų vyriausybė nori suderinti su ES vadinamąjį dviejų mėnesių „atidėjimo periodą“ po kovo 29-osios, kurio metu Britanija liktų Bendrijoje dabartinėmis sąlygomis.

Vyriausybės narių nuomone, toks žingsnis suteiktų papildomo laiko reikalingiems įstatymams priimti.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad ministrė pirmininkė šią savaitę kritikavo vyriausybės narius už tai, kad jie anksčiau viešai aptarinėjo galimybę atidėti „Brexit“, nes ji pati ne kartą yra patikinusi, jog šalis išstos iš ES 2019 metų kovo 29-ąją.

Tarp tų, kas norėtų išstojimo datos atidėjimo siekiant užbaigti būtinas procedūras, yra užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas), iždo sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) ir tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas (Liamas Foksas).

L. Foxas yra sakęs, kad „dauguma parlamento narių“ pritartų „neilgam atidėjimui“. J. Huntas, savo ruožtu, minėjo „papildomo laiko“ būtinybę siekiant užbaigti visas būtinas oficialias „Brexit“ procedūras.

Sausio mėnesį naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi diplomatiniais šaltiniais, pranešė, kad ES yra pasirengusi atidėti „Brexit“ antrajam 2019 metų pusmečiui. Tačiau buvo pažymėta, kad Briuselyje esama nesutarimų šiuo klausimu: kai kurios ES narės mano, kad Londonui reiktų papildomai skirti tik kelias savaites, o kitos sako, kad Britanija turi išstoti ES sutarties 50-uoju straipsniu nulemtu laiku – kovo 29-ąją.

Keli Europos ministrai mano, jog Londonui „tikrai reikės svarių argumentų, kad būtų atidėta išstojimo data“.

Praėjusią savaitę britų parlamentas atmetė virtinę „Brexit“ pataisų, bet pritarė pataisai dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės Airijos sienos klausimu. Po to Th. May pareiškė, kad dabar Londonas bandys siekti „Brexit“ sutarties pakeitimų. Pasak jos, Britanija sieks įtvirtinti susitarime nuostatą, kuri neleistų vėl atsirasti realiai sienai tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

Ji taip pat pažadėjo parlamentarams, kad atnaujintą „Brexit“ susitarimą balsavimui pateiks vasario 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių