B.Obama įspėjo Volstritą

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį perspėjo Volstritą, jog negalima grįžti prie "beatodairiško elgesio" ir "nežaboto nesikingumo", kuriuos jis laiko vienomis iš pagrindinių pasaulinės finansų krizės priežasčių.

Šią svarbią kalbą apie ekonomiką prezidentas sakė pačioje galingos JAV finansų sistemos širdyje, už kelių kvartalų nuo Niujorko vertybinių popierių biržos. Jis išdėstė didelio masto planą, pagal kurį turėtų būti pertvarkytas Jungtinių Valstijų finansų mechanizmas.

Pasak B.Obamos, krizė buvo "kolektyvinė" Vašingtono, Volstrito ir visos Amerikos nesėkmė. Jis žadėjo spausti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalis imtis finansų rinkos reguliavimo reformų, taip pat perspėjo aukščiausius finansų vadovus nemenkinti visuomenės pasitikėjimo, išsimokant milžiniškus priedus.

Praėjus lygiai metams po investicinio banko "Lehman Brothers" žlugimo, kuris tapo pasaulinės finansų griūties pirmąja kregžde, B.Obama perspėjo, kad finansų elite esama tokių, kurie neteisingai supranta krizės pamokas.

"Jie taip elgiasi keldami pavojų ne vien sau, bet ir mūsų šaliai", - prezidentas kalbėjo istorinėje Federalinėje rotušėje Manhatane.

"Taigi noriu, kad jie išgirstų mano žodžius: mes negrįšime į krizės ištakomis tapusias beatodairiško elgesio ir nežaboto nesaikingumo dienas, kur buvo pernelyg daug motyvuojamų vien apetito greitam laimikiui arba išpūstiems priedams, - pabrėžė jis. - Dirbantys Volstrite negali rizikuoti nepaisydami pasekmių ir tikdamiesi, kad kitą kartą Amerikos mokesčių mokėtojai vėl sustabdys jų kritimą."

B.Obama taip pat paragino pagrindinius Volstrito magnatus savo firmose pirmiausiai skatinti atsakingumą, o tik vėliau galvoti apie milžiniškus priedus.

"Jums nereikia laukti įstatymų, kad leistumėt akcininkams balsuoti dėl aukštųjų vadovų atlyginimų priedų už 2009 metus, - sakė jis. - Jums nereikia laukti įstatymų, kad pertvarkytumėt savo užmokesčio sistemą ir kad darbuotojams būtų atlyginama už ilgalaikius pasiekimus, o ne trumpalaikius laimėjimus."

Pasak prezidento, daug metų prieš krizę Vašingtonas neįstengė tinkamai reguliuoti finansų sektoriaus ir pro pirštus žiūrėjo į beatodairišką skolinimą nekilnojamam būstui įsigyti, kuris tapo vienu iš pagrindinių krizės veiksnių.

"Vašingtono, Volstrito ir visos Amerikos kolektyvinis atsakomybės nepakankamumas prieš metus atvedė mūsų finansų sistemą prie griūties slenksčio", - perspėjo B.Obama.

Praėjus kelioms dienoms po sprendimo smarkiai padidinti muitus iš Kinijos importuojamoms automobilių padangoms, dėl kurio kilo pirmasis rimtas Azijos milžinės konfliktas su B.Obamos administracija, JAV prezidentas neigė kaltinimus dėl protekcionizmo.

"Kai keičiame galiojančių sutarčių sąlygas, kaip nutiko šį savaitgalį, taip elgiamės ne siekdami provokuoti arba skatindami pralaimėjimą lemiantį protekcionizmą. Taip elgiamės, nes galimybė keisti prekybos susitarimus yra neatsiejama atviros ir laisvos prekybos sistemos dalis", - aiškino jis.

Ekspertai prognozuoja, kad trečiame ketvirtyje JAV ekonomika tikriausiai vėl pradės augti, o ši akimirka taptų ypač svarbiu B.Obamos administracijos politiniu pasiekimu.

Baltieji rūmai tvirtina, kad jų pasiūlytos priemonės yra veiksmingos, tačiau pareigūnai pripažįsta, kad ateityje šalies ekonomikas laukia dar daug iššūkių. Pasak jų, netgi ekonomikai pradėjus kilti nedarbas išaugs iki 10 procentų.


Šiame straipsnyje: ObamakrizėVolstritas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių