A. Blinkenas: JAV aiškinasi, kokių turi svertų prieš Baltarusiją

JAV administracija aiškinasi, kokius instrumentus gali panaudoti siekdama paveikti Minsko vyriausybę vystantis migrantų krizei prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, penktadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

„Labai nerimaujame dėl Baltarusijos bandymų naudotis imigracija kaip politiniu instrumentu. Iš anksto neskelbsime, ar galimos sankcijos. Svarstome virtinę turimų instrumentų [Minskui paveikti]", – sakė jis per spaudos konferenciją Vašingtone.

A. Blinkenas paaiškino, kad JAV pasirengusios reaguoti ne tik į situaciją dėl migrantų, susirinkusių prie Baltarusijos ir ES sienų, bet ir į kitas problemas, įskaitant Minsko veiksmus, nukreiptus prieš Baltarusijos demokratiją.

Šimtai migrantų, tarp kurių didelę dalį sudaro Irako piliečiai, jau kelias dienas yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, tikėdamiesi patekti į Europos Sąjungos teritoriją, nors orai vis labiau vėsta.  Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) anksčiau penktadienį nurodė esanti „labai susirūpinusi“ dėl šių žmonių padėties.

Lenkija atsisako juos įsileisti, o Vakarų šalys kaltina A. Lukašenkos režimą apgaulingais pažadais viliojant šiuos žmones į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių Europos Sąjungos šalių sienas, keršijant už Bendrijos sankcijas Minskui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.

 


Šiame straipsnyje: Antony BlinkenasJAVBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių