Ban Ki-moonas nesieks tapti Pietų Korėjos prezidentu

  • Teksto dydis:

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) trečiadienį pareiškė nesieksiantis tapti Pietų Korėjos prezidentu.

Ban Ki-moonas grįžo į savo tėvynę praeitą mėnesį po dešimtmetį trukusio darbo JT būstinėje Niujorke. Daugelis prognozavo, kad jis kandidatuos prezidento rinkimuose, jeigu dabartinė šalies vadovė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) vėliau šiais metais bus galutinai pašalinta iš posto per jau prasidėjusį apkaltos procesą.

Vis dėlto tokiam scenarijui iškilo virtinė kliūčių.

"Aš pasitrauksiu iš politikos, - Ban Ki-moonas sakė žurnalistams per spaudos konferenciją. - Atsiprašau, kad nuvyliau daug žmonių."

Buvęs JT vadovas niekada nebuvo oficialiai paskelbęs, kad kandidatuos, bet dalyvavo virtinėje viešų renginių. Daugelis tikėjosi, kad jis įstos į valdančiąją partiją "Saenuri", kuriai priklauso ir Park Geun-hye, arba prisidės prie galinčios atskilti konservatyvios jos frakcijos ir taps jos kandidatu.

Tačiau Ban Ki-moonui nesisekė užsitikrinti palaikymo griežtai partinėje Pietų Korėjos politinėje sistemoje. Be to, kai kuriems jo giminaičiams buvo iškelta kaltinimų korupcija, o dėl nuotraukų, kuriose Ban Ki-moonas matomas mėginantis įkišti iškart du banknotus į bilietų pardavimo automatą, daugeliui sudarė įspūdis, kad buvęs JT vadovas nesusigaudo realiame pasaulyje.

"Mano tyras patriotizmas ir siekia tapo šmeižto, beveik prilygstančio asmenybės žudymui, aukomis", - trečiadienį pareiškė jis, tuomet nusilenkė, pasklaidė atsineštus popierius ir paliko tribūną.

Kai Ban Ki-moonas grįžo į Pietų Korėją baigęs JT vadovo kadenciją, apklausos rodė, kad jį palankiai vertino 20,3 proc. potencialių rinkėjų, bet šie reitingai greitai nusmuko ir pastarosiomis dienomis tesiekė 13,1 procento.

Karjeros diplomatas Ban Ki-moonas niekada nepriklausė jokiai Pietų Korėjos partijai, bet 2004-2006 metais dirbo užsienio reikalų ministru velionio liberalių pažiūrų prezidento Roh Moo-hyuno (No Muhiono) vyriausybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių